29.12.2017 00:05

Legendele fotbalului târgoviștean merită o „Casă a amintirilor frumoase”

Legendele fotbalului târgoviștean merită o „Casă a amintirilor frumoase”
Galerie foto

❚ Târgoviștea fotbalistică a fost îndoliată pentru plecarea grăbită a unor simboluri precum Tică Gheorghe, Claudiu Sava și Florin Grigore, ca să nu mai vorbim de „Prințul din Trivale” ❚ Nu știu de ce nu se găsește în Târgoviște un „spațiu pentru amenajarea unei «Case a Fotbalului Târgoviștean»”. S-ar putea obține de la colecționari, documente, fotografii, însemne ale echipelor Metalul, CS și Chindia, ziare și reviste (precum și alte publicații) care să ilustreze istoria fotbalului din Cetate

VASILE NEAGU


Motto: „Fotbalul are mai multe legende decât istoria” (Fellipe Scolari – antrenor Portugalia)

„... Dumitrache pătrunde spre careul târgoviștean, o fentă, dar atent, căpitanul Gheorghe respinge până în cercul de la centrul terenului, la Dobrin. Acesta preia pe piept, culcă balonul și îl lansează, magistral, pe Florin Grigore. Cursă debordantă a proaspătului internațional CS-ist, centrare..., Sava se înalță și... goool! Cei 15.000 de spectatori fac valuri...”. Această fază... imaginară vă propune un test de perspicacitate. Posibilitatea realității ei, la începutul anilor ’80, este foarte mare. Nimic nu surprinde, poate doar faptul că Gheorghe nu a... șters „puțin” glezna „Mopsului”! Și totuși secvența aceasta spune ceva... dureros de trist. Niciunul dintre „actorii” de mai sus nu mai sunt în viață! Se spune că fotbaliștii-simbol (și nu există oraș sau echipă care să nu aibă astfel de oameni) nu mor, ci doar se... transferă la o echipă care se numește LEGENDĂ! În ultimii 15 ani, echipa aceasta și-a mărit exagerat rândurile. Au urcat spre ea jucători care, acum, trebuia să fie antrenori sau, pentru liniștea lor, pensionari. Ștefănescu și Crișan n-au apucat să vadă „farfuria zburătoare” care poartă numele fostului lor coleg „Oblemenco”. Dumitrache și Hâldan n-au mai avut răbdare să vadă pe Dinamo într-o primăvară europeană. Mulți dintre „mexicanii ’70” au închis ochii sub... privirile fostului lor antrenor Angelo Niculescu, cel care a... trăit și pentru ei! Tătaru, Adamache, Dan Coe, Mocanu, Pescaru, Dobrin și Dumitrache, iată nume legendare ale fotbalului românesc. Și pentru că am amintit numele lui Dobrin, să revenim la „faza” de început. Târgoviștea fotbalistică a fost și ea îndoliată pentru plecarea grăbită a unor simboluri precum Tică Gheorghe, Claudiu Sava și Florin Grigore, ca să nu mai vorbim de „Prințul din Trivale”, care nu a îndoliat doar cele două orașe muntenești, pentru care a jucat, ci întreaga țară.

E nevoie de o Casă a Fotbalului Târgoviștean

Nu știu de ce nu se găsește în Târgoviște un „spațiu pentru amenajarea unei «Case a Fotbalului Târgoviștean»”. S-ar putea obține de la colecționari, documente, fotografii, însemne ale echipelor Metalul, CS și Chindia, ziare și reviste (precum și alte publicații) care să ilustreze istoria fotbalului din Cetate. Ce plăcut ar fi să vedem tricouri ale unor jucători donate de rudele marilor dispăruți, dar și de la jucători în viață. Ar fi lucru mare să poți cumpăra ilustrate cu autografe de la Ionel Pitaru, Decebal Neagu, Silviu Dumitrescu, Narcis Coman, Gheorghe Ene, Laurențiu Reghekampf, Cristi Bălașa, Sică Bârdeș, Cristi Cerchez, Georgian Honciu... În 2020 se vor împlini 60 de ani de la prima promovare a unei echipe târgoviștene în primul eșalon. Poate atunci vom avea echipă – cu stadion nou – în Liga I. Cele nouă prezențe de până acum (Metalul – 1 sezon, CS – 6 sezoane și Chindia – 2 sezoane) vor fi... unsprezece! O prezentare a lor, vizuală, ca într-un muzeu, ar fi nu doar ceva plăcut pentru suporteri, ci și educativ. Sper ca această propunere să fie luată în seamă și să avem, cât de curând, „CASA FOTBALULUI TÂRGOVIȘTEAN”. Personal, promit multe materiale de colecție pe care le voi dona cu mare plăcere. Poate chiar, prin extindere către toate sporturile, să se facă o „Casă a Sportului Târgoviștean”. Dacă la capitolul publicistică fotbalul stă bine, mai ales prin monumentala lucrare a domnilor Alexandru și Gabriel Boriga, „Istoria fotbalului târgoviștean” (care, între timp, necesită completări), prezentarea de obiecte de tip expozitiv lipsește cu desăvârșire.

În alte părți sunt muzee ale fotbalului

Sunt orașe care nu mai au echipe nici în Liga a II-a, dar au astfel de muzee ale fotbalului (Râmnicu Vâlcea, Brașov, Bacău, Galați, Urziceni, Buzău etc.). Cunosc persoane care posedă chiar înregistrări după transmisiunile radio ale unor meciuri de la Târgoviște. Altele au colecționat programe de meciuri și bilete de intrare! N-ar fi păcat ca toate acestea să rămână ascunse prin sertare, precum zecile mele de albume? Ce înseamnă, până la urmă, o cameră mai mare într-o clădire cu acces public? Nu-i mare lucru. Nu avem certitudinea că mai există și o CEALALTĂ LUME... FOTBALISTICĂ! Așa că, AICI pe Pământ, unde fotbalul este la el acasă (de fapt, aici este... raiul lui), să-i adunăm pe marii lui pătimași, numiți LEGENDE, de aici și de dincolo, în „CASE ale amintirilor frumoase”! Târgoviștea are asemenea amintiri, dar, pentru înmănuncherea lor, este necesar un cuibușor, ca suporteri și jucători, de ieri, de azi și de mâine. Un loc de unde să trimitem „mesaje” legendelor fotbalului târgoviștean care s-au grăbit să plece!