29.09.2016 00:21

Legea șomajului, pe cale de a fi schimbată

Legea șomajului, pe cale de a fi schimbată
Galerie foto

❚ Ministerul Muncii vrea să implice mai mult agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă, pentru că este nevoie de concentrare pe dezvoltarea de competențe a forței de muncă, eficiență și competitivitate ❚ Având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un județ la altul, noua lege va trebui să cuprindă măsuri pentru creșterea mobilității forței de muncă la nivel național, dar și măsuri de sprijin pentru tineri, în continuare procentul celor fără un loc de muncă fiind foarte mare ❚ Ultimele date statistice arată că în Dâmbovița sunt înregistrați 1340, reprezentând o rată a șomajului de 6,55%

VIRGIL VOINESCU

 


 

Purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dâmbovița, Daniela Stanca, ne-a declarat că Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigirărilor de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă va fi modificată. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, la finalul săptămânii trecute, la întâlnirea de lucru cu conducerea ANOFM și cu reprezentanții structurilor teritoriale, organizată la Râșnov, în județul Brașov, unde s-a analizat strategia politicilor de ocupare și cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO).

„Ministrul Muncii a transmis că Serviciul Public de Ocupare trebuie să pună accent pe oferta de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu și foarte greu ocupabile. (...) Acesta a menționat că trebuie avut în vedere avantajul competitiv al țării noastre și este nevoie ca structurile de specialitate să se concentreze pe dezvoltarea de competențe a forței de muncă, eficiență și competitivitate, iar un rol important îl vor juca agențiile județene de ocupare a forței de muncă”, a arătat Daniela Stanca.

„Pe de altă parte, ministrul Muncii a subliniat că trebuie luate măsuri pentru creșterea mobilității forței de muncă la nivel national, având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un județ la altul. Și totodată, ministrul Muncii a arătat că în prezent se lucrează la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă în vederea încurajării mobilității persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă”, a adăugat Daniela Stanca.

La aceeași întrunire, președintele ANOFM, Marcel Miclău, a pus accent pe problematica tinerilor, arătând că „procentul celor neocupați este în continuare foarte mare și că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulți nu sunt pregătiți să intre pe piața forței de muncă”.

În județ, 13.402 șomeri înregistrați la AJOFM

La sfârșitul lunii august, AJOFM Dâmbovița a înregistrat 13402 șomeri, dintre care 5643 femei. Din totalul acestora, numai 1593 primeau indemnizație de șomaj, restul de 11809 fiind șomeri neindemnizați. Rata șomajului în Dâmbovița se situa, la sfârșitul lunii august, la 6,55%, cu 0,05% mai mică decât în luna iulie acest an și cu 0,57% mai mică decât în luna august 2015. Conform pregătirii profesionale, situația celor fără slujbe din județ se prezenta astfel: 276 persoane cu studii superioare, 1958 cu studii medii și 11168 persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului sau al școlii de arte și meserii. Deși săptămânal sunt comunicate locuri de muncă de către agenții economici, puțini șomeri au reușit să se angajeze, chiar și dintre cei care au absolvit cursuri de recalificare. Dâmbovițenii fără loc de mincă se pot înscrie la șomaj,dacă nu sunt deja sau pot obține informații la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă din localități ori direct la agenția din Târgoviște.