28.04.2016 00:17

Legea salarizării unitare, între dezbatere publică și proteste

Legea salarizării unitare, între dezbatere publică și proteste
Galerie foto

❚ „De fapt nimeni de la nivelul puterii nu dorește să reintroducă tot personalul în legea salarizării unice”, acuză din Dâmbovița liderul CNS Cartel Alfa, Nicolae Dragodănescu, pesimist că se va introduce o departajare corectă între categoriile profesionale și între diferitele trepte de salarizare ❚ Noul proiect al Legii de salarizare unitară în sistemul bugetar va fi pus în dezbatere publică în data de 15 mai, însă fierberea este atât de mare, încât sunt condiții ca protestele sindicale, în acest moment suspendate, să fie reluate în perioada următoare, a mai spus sindicalistul

VIRGIL VOINESCU

 


 

Liderul Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, ne-a declarat că nici discuțiile de săptămâna trecută din Consiliul Național Tripartit nu au condus la rezolvarea problemelor de fond ale bugetarilor, fie că sunt funcționari publici din administrația publică locală, fie personal medical. „Prin urmare, sunt condiții ca protestele sindicale, în acest moment suspendate, să fie reluate în perioada următoare”, susține liderul de sindicat, potrivit căruia proiectul de lege nu face altceva decât să „cârpească” inechitatea ce a generat proteste.

„De ani de zile se discută, se fac adnotări și totul rămâne la fel. De această dată proiectul de lege nu face altceva decât să cârpească inechitatea care a fost, la un moment dat, generatoare de proteste. Este nevoie însă să se elimine total inechitățile introduse prin legi speciale pentru personalul plătit din fonduri publice, de la ultimul funcționar și până la primul ministru și președintele României. Este singura modalitate de a se rezolva corect această problemă. În momentul de față, după cum am spus și tot repetăm noi, Cartel Alfa, unii, cu legi speciale, și-au rezolvat problema obținerii de drepturi salariale. Pentru ce a rămas, este deja o întreagă nebuloasă. De fiecare dată s-a încercat realizarea unei departajări corecte între categoriile profesionale și între diferitele trepte de salarizare și nu s-a reușit. După părerea noastră, de fapt nimeni de la nivelul puterii nu dorește să reintroducă tot personalul în legea salarizării unice”, a declarat liderul CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița.

Totodată, domnia sa a ținut să menționeze faptul că este pesimist că aceste probleme vor avea și o rezolvare:

„De fiecare dată dăm câțiva deoparte pentru că ba sunt, ba nu sunt bugetari. Se discută, dar în ce ne privește ne exprimăm pesimismul. Aceasta pentru că se tot discută, dar nu credem că va avea o finalitate încă deși, de această dată, au spus că vor ține cont de părerea partenerilor sociali. Sigur vom mai merge la discuții. Este o cale firească în situația de față. Este poziția noastră vizavi de subiectul proiectului de lege al salarizării unitare”, a adăugat Nicolae Dragodănescu care totuși susține că, dacă situația este tergiversată pe acest document, una dintre cauze ține și de modul cum s-au poziționat funcționarii din administrația publică locală.

„A fost o lipsă de reacție. Participarea la acțiunea sindicală ce viza subiectul proiectului legii salarizării unitare a fost mai mult declarativă. Și aceasta conduce la noi și noi discuții pentru a crea o lege cu o departajare corectă pentru tot ce înseamnă personal plătit din fonduri publice”.

Noul proiect al Legii de salarizare unitară în sistemul bugetar va fi pus în dezbatere publică în data de 15 mai.