27.07.2017 00:18

Legea salarizării, întârziată în Dâmbovița

Legea salarizării, întârziată în Dâmbovița
Galerie foto

❚ Astăzi, 26 iulie (n.n. ieri), sindicatele sunt tot în negocieri ❚ „În Dâmbovița la ora actuală sindicatele se confruntă cu o problemă foarte mare ce privește înțelegerea ordonatorilor de credite”, a semnalat viceliderul sindical Emil Pleșa ❚ Cel mai mic salariu în administrația publică va fi de 2100 lei, dacă se va pune în aplicare coeficientul maxim din grilă, în cazul în care se va aplica coeficientul minim, cel mai mic salariu înseamnă 1738 lei ❚ Salariile vor fi diferite de la o localitate la alta, deoarece grila se aplică în funcție de bugetul pe care îl are dar și de numărul de locuitori

Interviu cu Emil Pleșa, vicepreședintele Sindicatului Administrației Publice și Personalului Contractual din județul Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Sunteți mulțumiți de legea salarizării unice? De când începe să producă efecte această lege în administrația publică? Când vor intra oamenii efectiv în posesia majorărilor salariale?

- Astăzi, 26 iulie (n.n. ieri) suntem în stadiul negocierilor. Legea salarizării trebuie să intre în vigoare, conform grilelor stabilite de legiuitor, începând cu data de 1 iulie 2017, dar în județul Dâmbovița la ora actuală sindicatele se confruntă cu o problemă foarte mare și un obstacol probabil de netrecut în ceea ce privește înțelegerea ordonatorilor de credite, respectiv a primarilor privind punerea în aplicare a legii. După cum știți grila salarială este făcută pe vechime, pe competență, pe gradul la care a ajuns salariatul respectiv (consilier, inspector, funcționar public). Există șase trepte de salarizare, plecând de la debutant până la cel care are peste 20 de ani vechime (care are un spor de vechime de 25%). Din informațiile pe care le am din teritoriu, de la comune, există resursa financiară din care să se mărească salariile. Salariile se vor mări în toate orașele și municipiile din județul Dâmbovița, dar astăzi suntem în imposibilitatea de a vă informa și cu ce procent, pentru că procentele de indexare a salariilor sunt în funcție de studii, etc.

Rep.: Pentru același nivel de pregătire vor fi salarii similare în toate unitățile administrativ teritoriale?

- Sunt salarii diferite de la o localitate la alta întrucât fiecare aplică grila în funcție de bugetul pe care îl are. În funcție de anvelopa salarială pe care o are unul poate să indexeze cu 1,69 o anumită categorie de funcționari publici și altul poate să aplice 2,05 ceea ce înseamnă gradația 4. Deci vor fi diferențe cu toate că noi, sindicatul din administrația publică, afiliat la Confederația Forța Legii, am emis grilele, după legea salarizării, pentru fiecare localitate în parte, respectiv în funcție de numărul de locuitori. Așa se calculează, iar condiția primordială este să nu depășească salariul viceprimarului, lucru care nu se va întâmpla bineînțeles.

Rep.: Concret, care va fi cel mai mic și cel mai mare salariu dintr-o unitate administrativ teritorială?

- Salariul unui referent debutant va fi de 2248 lei, care este similar cu personalul contractual (paznic, pompier), respectiv 2164 lei. Salariul maxim al unui administrator public, la o localitate cu populație între 10.000 – 20.000 de locuitori, ajunge la 5351 lei, sau un secretar (de exemplu al orașului Pucioasa) ajunge la 6235 lei. Directorul executiv ajunge la 6163 lei, iar un șef de birou 5.800 lei. Deci cel mai mic salariu în administrația publică va fi de 2100 lei, cum am traduce noi o femeie de serviciu sau un magazioner va avea 2164 lei. Asta dacă se va pune în aplicare coeficientul maxim din grilă. În cazul în care se va aplica coeficientul minim, cel mai mic salariu înseamnă 1738 lei, iar administratorul public ar primi 5093 lei, în loc de 5351 lei. Deci se începe de la gradația zero până la cinci.

Rep.: Aveți semnale de UAT-uri care nu pot să majoreze salariile?

- De regulă cam așa spun primarii, dar săptămâna aceasta se va definitiva...