22.02.2016 00:25

Laptele, mai ieftin ca apa

Laptele, mai ieftin ca apa
Galerie foto

❚ Ei spun că firmele procesatoare oferă prețuri derizorii pe litrul de lapte, iar Uniunea Europeană nu mai acceptă laptele muls manual, ci îi obligă să investească în mașini moderne, cu prețuri de mii de euro, imposibil de suportat ❚ În aceste condiții, de mai mulți ani, ei au ales să nu mai ofere laptele la procesat, hrănesc vițeii cu lapte și îi sacrifică de Paști, fiind, susțin ei, mult mai câștigați ❚ „Este bătaie de joc!”, reclamă crescătorii de animale din județ, Dâmbovița nefiind un caz singular, din ce în ce mai mulți țărani români preferând să hrănească animalele din gospodării cu lapte, asta în timp ce rafturile supermarketurilor se umplu cu lapte de peste granițe

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Crescătorii de vaci din Dâmbovița reclamă faptul că laptele de vacă a ajuns să nu mai valoreze mai nimic, chiar dacă acesta este natural și foarte bun. Ei susțin că vând laptele la companiile procesatoare, dar obțin foarte puțin pe litru, în condițiile în care acesta a ajuns să fie mai puțin valoros ca preț și decât apa. Ajunși într-o asemenea situație, din ce în ce mai mulți dintre micii fermieri sunt nemulțumiți, aleg să nu mai vândă laptele și lasă vițeii să sugă și câte cinci litri. Alții preferă să vândă prin sat sau chiar la oraș laptele decât să mai piardă timpul și banii pe la firmele care recoltează acest produs în vederea industrializării.

„Ani întregi am muncit degeaba. Laptele este plătit foarte prost”

Crescătorii dâmbovițeni au mai remarcat și faptul că laptele nu mai este atât de căutat de producătorii de lactate, un motiv invocat de aceștia fiind cel potrivit căruia micii fermieri nu au investit mai nimic în modernizări și în continuare mulg manual animalele. Însă țăranii completează și spun că nici efectivele de animale nu mai sunt ce erau odată, în Dâmbovița ele sunt mai puțin de jumătate față de cât erau acum 15 ani.

 „Este al doilea an când procedam așa. Decât să vindem laptele firmelor de procesare cu 50-60 de bani/l mai bine creștem vițeii și-i vindem la Paști”.

● „Este mult mai rentabil să lăsăm vițeii să sugă decât să ducem laptele la firmele de procesare. Este plătit foarte prost. Reprezentanții acestor firme de procesare a laptelui vor să câștige doar ei. Noi muncim și nu ne alegem cu nimic. Mai bine lăsăm vițeii să mănânce tot laptele, cresc mult mai bine și de Paști îi sacrificăm. Suntem mult mai câștigați”.

● „Nu se merită să mai dăm laptele către firmele de procesare pentru că este plătit foarte prost. Este mai ieftin decât o sticlă cu apă. Nu se poate așa ceva. Bătaie de joc!”

● „Ani întregi am muncit degeaba. Nu reușeam nici măcar să acoperim cheltuielile. Laptele este plătit foarte prost. Mai bine las vițeii să-l consume tot”.

Situația nu este singulară în Dâmbovița, ci în toată țara s-au semnalat asemenea cazuri, din ce în ce mai dese, țăranii hrănindu-și chiar și celelalte animale din gospodării cu laptele de vacă. Ei spun la unison că nu sunt dispuși să dea laptele pe sume derizorii, chiar dacă acesta le este luat de la poartă. De exemplu, în județul Gorj, micii fermieri amestecă laptele cu tărâțe și hrănesc porcii. Dacă fermele zootehnice au reușit să achiziționeze utilaje moderne, fie prin forțe proprii, fie prin proiecte cu finanțare europeană, țăranii care cresc animale doar pentru consumul propriu nu sunt dispuși să se asocieze pentru a-și vinde laptele la firmele de procesare și nici să investească sume în aparatură modernă de muls, sume care de cele mai multe ori le depășesc de câteva ori bugetele.

De câțiva ani, Uniunea Europeană cere micilor crescători să nu mai mulgă vacile manual și să-și cumpere aparate de muls. Cum aceste instalații nu se găsesc sub suma de 3000 de euro, puțini dintre crescătorii de animale își permit să le cumpere. Deci de la normele UE la realitatea din mediul rural românesc este cale lungă.