30.03.2015 00:21

Lanțul comercial pascal, sub lupa autorităților

Lanțul comercial pascal, sub lupa autorităților
Galerie foto

❚ De la sacrificare, până la transport și comercializare, produsele de origine animală, alături de cele alimentare vor fi sub supravegherea Poliției și a Direcției Sanitar-Veterinare Dâmbovița ❚ Acțiunile comune, la care este angrenată și Jandarmeria, vor viza piețele agroalimentare, târgurile și oboarele, dar și centrele temporare de sacrificare a mieilor, care anul acesta au primit autorizare, dar sub rezerva supravegherii permanente de către un medic veterinar ❚ Prefectul Ioan Marinescu a cerut șefilor celor două instituții de control „toleranță zero la calitate” și „singura unitate de măsură să fie respectarea legii”

VIOLETA STANCIU

 


 

„Moda” învoirilor motivate din diferite pretexte de la ședințele de Colegiu Prefectural, adoptată tot mai des de unii șefi de deconcentrate, l-a supărat din nou pe prefectul județului, Ioan Marinescu. La întâlnirea lunară cu reprezentanții acestor instituții care a avut loc vineri, 27 martie a.c., Ioan Marinescu și-a declarat nemulțumirea față de această practică a directorilor, care nu a putut fi stopată de niciun prefect până acum. „Sunt prea multe învoiri de la Colegiu... Trebuie să găsim o zi în care să fim cu toții aici. Stabilim împreună o zi, poate duminica, dar aș vrea să nu mai lucrăm cu «înlocuitori». Am acceptat, am înțeles, dar la un moment dat vrei să ai «originalul»”, a declarat prefectul înainte de intrarea pe ordinea de zi.

Plan urgent de măsuri premergătoare sărbătorilor pascale

Pentru că nu mai este mult până la sărbătorile pascale, pe prima poziție s-a aflat prezentarea și aprobarea planului comun de măsuri pentru prevenirea și combaterea încălcării normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, dar și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

Aceasta a căzut în sarcina comisarului șef Danil Zepiși, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Dâmbovița, și a dr. Sandu Tolea, directorul Direcției Sanitar Veterinare. Planul de măsuri se va derula între 28 martie și 12 aprilie a.c., a fost conceput de cele două instituții care au stabilit activitățile fiecăreia dintre ele.

„Vor fi organizate acțiuni în târgurile și oboarele săptămânale, dar și pe arterele de circulație rutieră pentru verificarea legalității transporturilor și comercializarea produselor de origine non-animală. În piețe vor fi intensificare acțiunile comune Poliție-Jandarmerie-DSV”, a arătat Danil Zepiși.

O scurtă intervenție a avut și dr. Sandu Tolea care a amintit că pentru acest an s-a obținut aprobarea Autorității Naționale Sanitare Veterinare pentru autorizarea micilor centre de sacrificare temporară a mieilor. „Centrele temporare de sacrificare vor fi sub strictă supraveghere sanitar-veterinară, iar comercializarea mieilor se va face numai cu marca de sănătate, medicii veterinari vor fi prezenți în timpul sacrificării. Mieii vor fi vânduți numai în piețele agroalimentare autorizate din județul Dâmbovița”. Prefectul Ioan Marinescu a cerut „toleranță zero la calitate” și a concluzionat: „Singura noastră unitate de măsură este respectarea legii”.

Garda de Mediu și Direcția de Statistică, și ele la raport

Pe ordinea de zi a Colegiului Prefectural s-a mai aflat și Informarea privind măsurile dispuse pentru salubrizarea cursurilor de apă și a malurilor acestora, a căilor de comunicație și relațiile de colaborare cu instituțiile și cu autoritățile publice în desfășurarea de acțiuni comune privind protejarea mediului. Aceasta a fost prezentată de comisarul șef al Gărzii de Mediu Dâmbovița, Ionuț Bănică. Directorul Direcției Județene de Statistică, ec. Elena Brezeanu, a prezentat „Analiza principalilor indicatori economico-sociali ai județului”.

La final... conferință de presă

Pentru prima dată de la preluarea funcției de prefect, Ioan Marinescu a permis jurnali știlor prezenți să adreseze întrebări șefilor de instituții prezenți. Presa a ridicat probleme privind birocrația excesivă din anumite instituții publice, timpul mare a așteptare la ghișee, lipsa conferințelor de presă.