18.09.2017 00:20

La Răcari, eveniment pe tema patrimoniului românesc

La Răcari, eveniment pe tema patrimoniului românesc
Galerie foto

❚ Invitații, Irina Bossy - Ghica, stră-strănepoata lui Ion Ghica și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța, Radu Alexandru, reprezentant Direcția de Cultură Dâmbovița, Marian Zidaru, artist plastic ale cărui surse de inspirație se regăsesc adesea în patrimoniul românesc, Ovidiu Serghe, arhitect, specializat în restaurarea clădirilor de patrimoniu, dar și numeroși oameni de cultură și reprezentanți ai administrației locale au diseminat informații legate de tema patrimoniului românesc, în context european

ANA MARIA POPESCU

 


 

La sfârșitul acestei săptămâni, Domeniul Ion Ghica de la Ghergani, orașul Răcari, a fost gazda unei sesiuni de dialog pe tema patrimoniului românesc în context european, un eveniment de excepție organizat cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Invitații, Irina Bossy - Ghica, străstrănepoata lui Ion Ghica și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța, Radu Alexandru, reprezentant Direcția de Cultură Dâmbovița, Marian Zidaru, artist plastic ale cărui surse de inspirație se regăsesc adesea în patrimoniul românesc, Ovidiu Serghe, arhitect, specializat în restaurarea clădirilor de patrimoniu, dar și numeroși oameni de cultură și reprezentanți ai administrației locale au diseminat informații legate de tema patrimoniului românesc în context european, au vorbit despre exemplele de bună practică din domeniu, despre problemele cu care se confruntă domeniul, s-au făcut comparații cu măsurile de protecție luate de statul francez, o sesiune de dialog între specialiști necesară și binevenită în contextul în care anul 2018 va fi declarat „Anul Patrimoniului European”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Domeniul Ghica Ghergani cu sprijinul Primăriei Răcari. Domeniul de la Ghergani are o mare însemnătate și în plan politic, liberalii dâmbovițeni și nu numai fiind legați sufletește de acest loc care a aparținut lui Ion Ghica, cel care a fost prim-ministru al țării, unul dintre fondatorii României moderne. Situat la 30 de minute de București, Domeniul de la Ghergani este unul dintre spațiile de patrimoniu mai puțin accesate în circuitele turistice, însă care ascunde o istorie fascinantă ce vorbește despre viața de secol XIX și personalitatea enciclopedică a lui Ion Ghica. Au vizitat Gherganii personalități legendare, de la haiduci precum Iancu Jianu și Ioniță Tunsul, până la domnitori și artiști precum Alexandru Ioan Cuza și Franz Liszt. Domeniul de la Ghergani este, de asemenea, unul dintre locurile în care au fost făcute primele planuri ale Unirii Principatelor.

„În fiecare an în septembrie, palate, conace private, grădini și mii de alte situri culturale își deschid porțile cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Un adevărat fenomen în plan european, evenimentul se bucură de vizita a peste 20 de milioane de turiști anual, invitați să descopere spații rar deschise, comori arhitecturale în apropierea orașelor. Aspecte rar văzute sau neașteptate ale patrimoniului european comun se dezvăluie cu prilejul acestor evenimente. Această inițiativă este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, cu scopul de a promova conștientizarea valorilor de patrimoniu la nivelul UE. Tema anului 2017 este Heritage and Nature: A Landscape of Possibilities. În weekend-ul 16 – 17 septembrie, două astfel de spații, emblematice pentru istoria europeană a românilor, își vor deschide porțile: Domeniul Ion Ghica de la Ghergani și Domeniul Cantacuzino de la Florești, Prahova, unde poate fi admirat Palatul Micul Trianon”, a precizat primarul orașului Răcari, Marius Caravețeanu. În cadrul evenimentului organizat la Răcari, invitații au putut urmări și o proiecție cinematografică, „Marian and Victoria Zidaru. Artists in Light”, regizat de Franz Galo (Franța), film laureat cu numeroase premii, printre care premiului Hollywood International Independent Documentary Awards 2016. Totodată, au beneficat de un tur ghidat, coordonat de arhitectul Ovidiu Serghe, implicat în etapele restaurării Domeniului. Evenimentul s-a încheiat într-un mod inedit, cu degustare de produse tradiționale românești, moment apreciat de invitați.