30.01.2018 00:20

La Pucioasa, două inedite festivaluri juvenile

La Pucioasa, două inedite festivaluri juvenile
Galerie foto

❚ Este vorba despre Festivalul Concurs “Culorile Patranei”, devenit național la această a IV-a ediție, și despre Festivalul-concurs județean “De ce iubesc România”, ediția a VI-a ❚ În prezența unui auditoriu numeros, ce a umplut până la refuz Sala de lectură, a avut loc finala celor două festivaluri - concurs rezervate elevilor de la clasa pregătitoare la clasa a VII-a

 

ANA MARIA POPESCU


La Biblioteca Orășenească “Gheorghe N. Costescu”, joi 25 ianuarie a.c. a avut loc, în prezența unui auditoriu numeros, ce a umplut până la refuz Sala de lectură, finala a două festivaluri - concurs rezervate elevilor de la clasa pregătitoare la clasa a VII-a. Este vorba de Festivalul Concurs “Culorile Patranei”, ajuns la cea de-a IV-a ediție, care de la această ediție a devenit național și de Festivalul-concurs județean “De ce iubesc România”, ediția a VI-a. Ambele festivaluri concurs s-au desfășurat pe două secțiuni, creație literară și desen. Și unul, și celălalt dintre festivaluri au fost girate organizatoric de Consiliul Local și Primăria Pucioasa. Biblioteca Orășenească “Gheorghe N. Costescu”, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România/ Filiala “Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița și Centrul Europe Direct din Târgoviște.

Final încununat de simpozionul „Unirea Principatelor Române”

Cele două finale au fost salutate prin alocuțiuni elogiative de ing. Dan Sprânceană, viceprimar al Primăriei Pucioasa și de prof. George Coandă, președintele juriilor fiind și unul din fondatorii acestor inedite manifestări culturale în județul Dâmbovița. Amfitrion neobosit a fost jr. Luminița Gogioiu, bibliotecar-șef al Bibliotecii Orășenești și inițiatoare a “Culorilor Patranei” și a “De ce iubim România”. Este de reținut că la Festivalul - concurs “Culorile Patranei” au participat concurenți din județele Dâmbovița, Constanța, Hunedoara, Argeș și Ilfov, iar la “De ce iubim România”, concurenții care și-au trimis lucrările pe masa juriului sunt elevi din numeroase școli dâmbovițene. Apoi, participanții prezenți la gala premiilor celor două festivaluri au asistat la simpozionul “Unirea Principatelor Române”- prima etapă a Marii Uniri de la 1918, organizat de Biblioteca Orășenească în colaborare cu Filiala “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”. Despre semnificația acestui mare eveniment istoric au conferențiat prof. dr. George Coandă, col.(r) Emil Petrescu și prof. Constantin Voicu. Trofeul “Culorile Patranei” - Elena Corina Costache (clasa a VI-a, Colegiul Național “Nicolae Titulescu” Pucioasa).Trofeul “De ce ne iubim România” - Alin Constantin Dumitru (clasa a VII-a, Școala Gimnazială “Ion Mareș” Vulcana-Băi. S-au acordat și două premii Pro Cultura, prilejuite însă de eveniment: Premiul I pentru fotografie, adjudecat la concursul “Arta românească”, organizat anterior, Luizei Bălășescu, elevă la Liceul “Ion Heliade-Rădulescu” din Târgoviște Premiul “Seniorii poeziei” al Bibliotecii “Gheorghe N. Costescu”, poetului Florin Tănase din Pucioasa.