10.08.2018 00:17

La praznicul Sf. Nifon, Târgoviștea arhiepiscopală își reafirmă istoria sacră

La praznicul Sf. Nifon, Târgoviștea arhiepiscopală își reafirmă istoria sacră
Galerie foto

George Coandă


La 11 august, Ortodoxia românească îl prăznuiește pe Sf. Ierarh Nifon. Este o dublă și semnificativă prăznuire pentru târgovișteni, în a căror memorie colectivă istorică se păstrează, cu pioșenie, amintirea unui ctitor și a unui om îndumnezeit.

Adus de Radu cel Mare, voievodul cu propensiune renascentistă ziditoare de fapte, în stare să înalțe țara Românească la strălucire religioasă și culturală, în spiritul Renașterii europene și așezat în rangul de Mitropolit la Târgoviște, pe la sfârșitul secolului al XV-lea, Nifon, fost, mai înainte vreme, Patriarh ecumenic la Constantinopol, acesta a purces la reorânduirea vieții bisericești în ungrovlahia (Valahia Magna), într-un moment de neorânduială a acesteia.

Și a început această reașezare când în Capitala țării, a unei mari și sobornicești adunări, cu voia voievodului, arhitecturizând, în chip riguros canonic, organizarea Bisericii Ortodoxe a Țării Românești, moștenitoare și continuatoare, ca și sora ei moldavă, religios și politic, a Bizanțului căzut, la 1453, sub stăpânire otoman-islamică.

În semn de veșnică cinstire, grație gestului recuperator al infatigabilului Înaintestătător de la Târgoviște, Arhiepiscopul și Mitropolitul Nifon, moaștele Sfântului Ierarh Nifon odihnesc într-o raclă, asemenea unui sipet al amintirii sacre în străvechea catedrală arhiepiscopală și mitropolitană din tot atât de străvechea capitală voievodală a Țării Românești.

O adevărată Cetate Eternă a românității! O Cetate a Ortodoxiei Românești, în care reputatul Chiriarh, care este prof.univ.dr. Nifon – iată, o frumoasă coincidență de nume eclezial și de înfăptuiri în Lumina pogorâtoare a Sfântului Duh – zidește noi temeiuri afirmatoare vieții bisericești, nu numai din eparhie, dar și, în sens mai larg, celei românești, mai ales prin strălucita operă cărturărească, strădaniile sale inițiatoare și împlinitoare așezându-l în cinul marilor ierarhi unificatori de țară, prin cultură, așa cum au fost în domeniile de neuitat ale lui Neagoe Basarab, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, mitropoliții Macarie, Eftimie și Ivireanul.

Și la praznicul de acum, să-i urăm Arhiepiscopului și Mitropolitului Nifon LA MULȚI ANI în Lumina miruitoare a lui Dumnezeu !