08.01.2021 00:25

La nivel de județ s-au imunizat circa 900 de cadre medicale

La nivel de județ s-au imunizat circa 900 de cadre medicale
Galerie foto

❚ Spațiul alocat Centrului de Vaccinare de la SJUT este foarte generos, cu posibilități de extindere, în așa fel încât să poată face față și etapelor următoare care vizează imunizarea populației generale a municipiului Târgoviște, dar și a cetățenilor din comunelor arondate

 

VIOLETA STANCIU


Campania de vaccinare împotriva Covid-19, care a debutat în această săptămână, se desfășoară fără probleme în județul Dâmbovița! Până ieri, aproximativ 900 de cadre medicale s-au imunizat în cadrul celor cinci centre din județ, din care 400 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), reprezentată de președintele Corneliu Ștefan și vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, alături de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan și managerul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște (SJUT), Claudiu Dumitrescu, a vizitat, ieri, 7 ianuarie 2021, centrul de vaccinare din incinta Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, unde se desfășoară imunizarea cadrelor medicale. Spațiul alocat Centrului de Vaccinare de la SJUT este foarte generos, cu posibilități de extindere, în așa fel încât să poată face față și etapelor următoare care vizează imunizarea populației generale a municipiului Târgoviște, dar și a cetățenilor din comunelor arondate (22 de comune).

,,Am solicitat conducerii SJUT să organizeze încă un cabinet pentru a fluidiza accesul la vaccinare” (Corneliu Ștefan, președintele CJD)

,,Astăzi ne aflăm în incinta SJUT, care se află în subordinea CJD, în fața centrului de vaccinare. Noi, la CJD, am asigurat resursele necesare pentru a avea un centru de vaccinare bine pus la punct. Astăzi sunt 1940 de colegi din cadrul spitalului care se pot vaccina în acest centru de vaccinare, iar până astăzi aproape 400 de cadre medicale din spital s-au vaccinat în cadrul acestui centru. În perioada următoare am solicitat conducerii SJUT să organizeze încă un cabinet pentru a fluidiza accesul la vaccinare. Legat de celelalte centre de vaccinare pot să spun că avem o colaborare și o cooperare cu toți primarii din județul Dâmbovița, în cele 27 de centre de vaccinare de pe raza județului Dâmbovița”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan.

,,Mai sunt programate pentru a fi înființate încă trei centre de vaccinare în municipiul Târgoviște” (Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște)

,,Sigur că și administrația locală târgovișteană se alătură acestui efort de imunizare a cetățenilor. În afara acestui centru de vaccinare mai sunt programate pentru a fi înființate încă trei centre de vaccinare în municipiul Târgoviște. Propunerea mea, propunerea noastră, a administrației publice locale, a fost ca aceste centre să fie organizate în principal în interiorul spitalelor, pentru că aici sunt întrunite condițiile cele mai bune în vederea asigurării acestei operațiuni. În orice caz, tot personalul medical de la Direcția de Asistență Socială este în momentul de față în subordinea DSP Dâmbovița și acționează în cadrul acestei campanii. De asemenea, centrele pe care noi le punem la dispoziție sunt pregătite și avizate de DSP Dâmbovița, iar în momentul în care va fi nevoie de acestea pentru etapa următoare de imunizare a populației sigur că acestea vor fi funcționale imediat. Legat de strategia națională de vaccinare, Hotărârea de Guvern 1031/2020 cred eu că puțin s-au precipitat lucrurile din acest punct de vedere... De la nivel central totul pare a fi făcut pe repede înainte, sigur că la nivel local lucrurile s-au organizat din mers și foarte bine. Vreau să mai spun un lucru... capitolul 8 din această strategie națională de vaccinare prevede că administrațiile publice locale care sunt implicate în această activitate pot primi sprijin financiar de la Guvern. Vreau să văd și eu punerea în practică a acestui articol și respectarea acestui articol de către autoritățile centrale, pentru că până în acest moment s-au stabilit numai sarcini pentru administrațiile publice locale. Autoritățile administrației publice locale care trebuie să pună la dispoziție aceste spații pentru vaccinarea populației nu au fost întrebate absolut nimic în legătură cu această strategie națională de vaccinare... Sigur că este un efort comun și sunt convins că atât CJD, cât și SJUT, ca instituție subordonată CJD, vor face tot ceea ce este posibil ca această campanie de vaccinare să se desfășoare în condiții foarte bune. Repet, sunt câteva lucruri care nu au fost foarte bine stabilite, iar în acest moment suntem în fața unei situații pe care trebuie s-o gestionăm din mers, lucru de nedorit într-o chestiune atât de importantă cum este imunizarea cetățenilor împotriva Covid -19. Repet, ar fi fost nevoie de mai multă responsabilitate de la nivel guvernamental pentru gestionarea unei situații de sănătate publică de o importanță majoră”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

,,Am alocat un spațiu suficient de mare care are posibilități de extindere” (Claudiu Dumitrescu, managerul SJUT)

,,Sub coordonarea președintelui CJD și în colaborare cu primarul municipiului Târgoviște noi ne-am adaptat foarte rapid și am înființat un Centru de Vaccinare modern, bine pus la punct care respectă toate circuitele prevăzute de normele în vigoare. Am alocat un spațiu suficient de mare care are posibilități de extindere, în așa fel încât să ne adresăm în etapele următoare populației generale a municipiului Târgoviște, dar și a comunelor arondate, pentru că avem 22 de comune arondate Centrului de Vaccinare de la SJUT, pentru ca populația să nu fie aglomerată. Nu am aruncat nicio doză, nu am vaccinat decât personalul medical și auxiliar prevăzut de legislație”, a punctat Claudiu Dumitrescu, managerul SJUT. Alte patru centre de vaccinare anticovid- 19 își desfășoară activitatea în incinta spitalelor din Pucioasa, Moreni, Titu și Găești, în cadrul primei faze a imunizării populației împotriva noului tip de Coronavirus. În fiecare cabinet, pot fi imunizate șase persoane pe oră, așa cum prevede legea.