07.10.2015 00:15

La Dobra, cinci asociații agricole

La Dobra, cinci asociații agricole
Galerie foto

❚ Nemaiputând să-și lucreze terenurile, mulți localnici au ales această variantă, oprindu-și doar un strict necesar de până la un hectar ❚ 90% din suprafața arabilă a localității se lucrează deja în sistem mecanizat

VIOLETA STANCIU


Asociațiile agricole care se ocupă cu arendarea terenurilor reprezintă în momentul de față principalii agenți economici din comuna Dobra. Potrivit primarului Nica Gheorghe, 90% din suprafața arabilă a localității se lucrează în sistem mecanizat, în cadrul celor cinci asociații agricole care funcționează deja pe raza comunei. Nemaiavând posibilitatea să-și lucreze terenurile, oamenii au ales varianta arendării, dar nu înainte de a-și opri un strict necesar de maximum 1 ha.

Conform contractului de arendă, proprietarii terenurilor primesc, la schimb, bani sau produse agricole. Însă anul acesta a fost unul mai puțin norocos pentru agricultorii din comuna Dobra, care au fost calamitați în proporție de 100% la culturile de porumb și floarea-soarelui. Primul fenomen meteorologic care a distrus aproape în totalitate culturile a fost grindina, urmat de secetă care a pus „cruce” agriculturii locale.

Cu toate acestea, edilul de la Dobra este mulțumit că, până la instalarea secetei, producțiile obținute la porumb, orz și rapiță i-au salvat practic pe fermieri de la faliment.