12.04.2018 01:17

La Cromsteel continuă greva

La Cromsteel  continuă greva
Galerie foto

* Comunicatul transmis ieri de reprezentanții Cromsteel a fost nemulțumitor pentru sindicaliști, care spun că problema principală, a salariilor, nu a fost soluționată * Reprezentanții fabricii au avertizat că ar putea urma reduceri de personal și au anunțat, ca primă măsură, demontarea a două dintre utilajele din fabrică

VIRGIL VOINESCU


După o lungă perioadă de tăcere, reprezentanții Cromsteel au transmis ieri un comunicat de presă intitulat „ASO Cromsteel caută o cale de mijloc pentru rezolvarea grevei”, pe care îl redăm mai jos integral: „Pentru ASO Cromsteel, sănătatea angajaților săi este foarte importantă, de aceea majoritatea investițiilor de peste 10 milioane de euro făcute în ultimii ani a fost direcționată către îmbunătățirea condițiilor privind protecția mediului în fabrică. În ceea ce privește doleanțele financiare, compania a acordat angajaților marea majoritate a cerințelor care au fost listate în revendicările prezentate de Sindicatul Valahia, cerințe care constau în acordarea de creșteri salariale, prime și sporuri. Acestea nu au fost acceptate de către angajați (după cum ne-au comunicat reprezentanții Sindicatului Valahia), deși reprezintă creșteri semnificative ale veniturilor pentru toți angajații din companie. În consecință, continuarea situației de criză, care este cunoscută și de clienții noștri, ar putea duce inevitabil la o reducere a vânzărilor, a producției și drept urmare la reducerea numărului de personal. O primă măsură este demontarea începând chiar de astăzi a două dintre utilajele din fabrică. «Ne dorim să găsim o cale prin care să reușim să ne întoarcem în fabrică împreună, să continuăm să lucrăm și să livrăm produsele așa cum ne-am obișnuit clienții. Facem un apel la dialog, pentru că numai în acest fel vom obține banii necesari să putem crește în continuare salariile și beneficiile așa cum ne dorim cu toții. Vrem ca angajații noștri să se simtă bine alături de noi și vrem să le oferim venituri peste media locală, într-o companie unde am investit și vom investi toate câștigurile, dar pentru ca acest lucru să fie posibil avem nevoie să găsim o cale de mijloc.»”

Sindicaliștii: „Dacă nu vor majora salariile nete cu 500 de lei, nu se va intra în fabrică”

Președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu, lider al Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” Dâmbovița, nu este de acord cu explicațiile pe care le-a dat reprezentantul Aso Cromsteel în comunicat. „Concret, administrația niciodată nu a fost de acord să calculeze un salariu tarifar pe oră, așa cum au cerut angajații. De fiecare dată au venit cu o chestiune alambicată: dăm, aliniem, asigurăm o bonificație. De fiecare dată administrația se ferește să acorde un salariu brut care să asigure cererea de salariu în lei pe oră. Ori oamenii asta vor să cunoască și să aibă: au muncit, de exemplu, 170 de ore și vor să știe ce bani câștigă. Asta pentru că acum sunt păcăliți și, din calculele noastre, au dreptate. Chiar și diferența luată prin introducerea Ordonanței 79, în loc să le facă salariile brute indexate cu 20%, le dă salariul minim 1900 plus o bonificație pe care dânșii în continuare vor să o păstreze. Și vor aceasta pentru că este calculată în funcție de interesul administrativ și nu cum ar fi corect. Pe toate acestea, dacă s-ar așeza la masă cu reprezentanții oamenilor și ar fi de acord cu valoarea salariului brut al muncitorului necalificat și calificat, nu ar fi niciun fel de problemă. Însă preferă chestia aceasta: ia pe fiecare muncitor în parte, spune că sindicatul nu este de acord. Oamenii însă au spus că nu se întorc în uzină până nu au o certitudine că s-a semnat ceva cu sindicatul. Concret răspunsul la comunicatul Cromsteel este: dacă nu vor majora salariile nete cu 500 de lei, transformate în formă brută pentru muncitorul calificat să fie undeva la 2900 lei, nu se va intra în fabrică. Asta înseamnă creșterea netă de salarii cu 500 de lei. Ce-i drept, mare parte ne-am înțeles pentru că erau lucruri mai fără însemnătate care au rămas cum au fost în anul trecut sau s-a mai pus un 1% în alte cazuri de prime. În rest, solicitările principale, salariile, au rămas nerezolvate. Și asta trebuie rezolvat prin negociere adevărată”, a conchis liderul sindicatului, Nicolae Dragodănescu.