10.01.2018 00:20

La Băleni, legume înlocuite cu... căpșuni

La Băleni, legume înlocuite cu... căpșuni
Galerie foto

❚ Văzând că prețul de vânzare a legumelor este mic, iar de cele mai multe ori nu reușește să recupereze nici cheltuielile, o familie de legumicultori, deși făcea meseria din tată-n fiu, s-a reorientat ❚ De la o suprafață mică și scepticism mare, ei au ajuns acum la solarii întregi cultivate cu căpșuni și vânzări cărora nu le fac față

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Au renunțat să mai cultive roșii, ardei și castraveți pentru a cultiva… căpșuni. Văzând că prețul de vânzare a legumelor este mic, iar de cele mai multe ori nu reușesc să recupereze nici cheltuielile, o familie din comuna Băleni a renunțat să mai cultive legume, dar nu a renunțat la agricultură, ci doar s-a reorientat. Pentru că solariile erau făcute, oamenii s-au gândit să cultive căpșuni. Au început cu câteva rânduri, iar acum au solarii întregi cultivate cu căpșuni de mai multe soiuri. Avantajul solarului este că oferă culturilor de căpșuni clima necesară pentru a crește pe durata întregului an, iar îngrijiți și udați la timp, căpșunii rodesc tot anul. Iată ce ne-au declarat membrii familiei de legumicultor: „Provenim dintr-o familie care de generații întregi nu s-a ocupat decât cu legumicultura. Aproape că nu știm să facem altceva. În ultima perioadă legumele s-au vândut mai greu și la un preț destul de mic. Văzând acest lucru, ne-am hotărât să cultivăm căpșuni. Avem mai multe solarii în care am cultivat căpșuni și se vând destul de bine. Pot spune că se vând mult mai bine decât legumele. Avantajul este că rodesc pe întreg parcursul anului. Clima din solarii le permite acest lucru”.

„Inițial am vrut doar să încerc. Să văd dacă rezistă, să văd dacă se coc așa cum trebuie și de ce nu să văd și dacă se vând. Acum nu avem marfă la câtă cerere avem. Sunt produși bio, doar cu îngrășământ natural și acest lucru se simte la gust.” „Sunt mult mai gustoși decât cei care se găsesc pe piață. La început am fost cam sceptici, am crezut că nu o să reușim, însă acum avem cei mai frumoși și cei mai gustoși căpșuni.” Pentru că vânzările merg destul de bine, oamenii vor să extindă suprafața pe care să cultive căpșuni. Ei spun că în scurt timp și alți vecini îi vor urma, iar mare parte dintre solariile unde până acum se cultivau legume vor fi cultivate cu căpșuni.