20.08.2019 00:17

Klaus la mare...

Klaus la mare...
Galerie foto

… imperturbabil și măreț. Ei, bine (sau de rău), așa s-a arătat românilor, și nu numai, cu ocazia praznicului Adormirea Maicii  Domnului, de altminteri și sărbătoare națională a Marinei Române. Comportamentul său, manifestat cu acel prilej, a stârnit un iureș de păreri pro și contra, și  mai abitir, prin parțialele politici. De ce mai abitir? Poftim, e la mintea cocoșului: campania electorală pentru Cotroceni este deja în desfășurare. Să amintim despre ce este vorba.

Păi, este vorba că, în timpul rostirii de către herr Klaus Iohanis a unei cuvântări, pe faleza de la Constanța, despre semnificația zilei Marinei – în cel mai autentic „limbaj de lemn” – lângă Domnia sa, tocmai leșinase din pricina caniculei un soldat (femeie), din blocul de paradă US Army, de la baza Mihail Kogălniceanu, aliații noștri strategici ținând să onoreze această sărbătoare navală a românilor.

Firesc, în jurul pupitrului de la care își rostea cuvântarea președintele s-a produs agitație, militarii și paramedicii dând primul ajutor femeii militar. Herr Klaus Iohannis  - nici măcar o tresărire de omenie, nici în clipa producerii incidentului, nici la sfârșitul cuvântării. A părăsit pupitrul fără să arunce măcar o privire. Fie și măcar din… interes electoral. Unii români proiohaniști, nu mai zic de peneliști, iau și încă îi mai iau apărarea că, vezi dom`le nu era cazul să dea atenție cazului, că n-o fi observat.

Oricât de măreț ai fi din fire, un dram de omenie – mai ales că  era necazul unui ostaș din forța aliată americană – trebuie să-ți miște sufletul. Dacă ar fi fost Traian Băsescu – chiar histrionic, cum este de felul lui -, și-ar fi întrerupt o secundă discursul și i s-ar fi umezit și un ochi. Nein, herr Klaus! Cinic și indiferent  ne-a arătat că nu se deranjează  - fie și de ochii lumii – să își strice spectacolul prezidențial. Nu le are cu sentimentele de omenie. După propria-i minte, îi șifonează orgoliul prezidențial.

Orice mi s-ar invoca  în apărarea-i, eu cred că indiferența sa, repet, cinică și rece, este condamnabilă. Nu știu însă cât îl va costa electoral. Românii sunt imprevizibili, nu-i așa?