08.02.2017 00:19

Jos Iohannis, instigatorul!

Jos Iohannis, instigatorul!
Galerie foto

ALINA MAVRODIN VASILIU

www.alinamavrodin.ro


Voi începe cu sfârșitul discursului de ieri al lui Klaus Iohannis, pentru că el reprezintă, în opinia mea, sinteza mesajului pe care l-a transmis de la tribuna Parlamentului. „Ați urmărit manifestațiile ample. Imaginea aceea splendidă din Piața Victoriei cu telefoane luminate cred că o știți cu toții. Românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie ținută vie, apărată zi de zi, revigorată!”.

Ceva de genul: „Protestați, protestați, protestați… fiindcă îmi place mult imaginea cu luminițe din Piața Victoriei! Nu mă mai satur de ea! Fără voi, protestatarii mei, democrația era moartă în România și zăcea în păpușoi. Voi ați înviat-o, la îndemnul meu, românii mei, și tot eu vă cer acum să protestați până dați jos Guvernul, ca să-mi pun iar Guvernul meu, că altfel nu e democrația vie”. Fără să aibă nimic din stilul oratoric al lui Băsescu și din cabotinismul lui diabolic, nu știu de ce totuși discursul de ieri al lui Klaus mi-a reamintit de cel al suspendatului Traian de la Referendumul din 2012, când plimba prin țară „flacăra democrației”, în fapt o feștilă jalnică folosită pe post de torpilă la adresa voinței exprimate prin vot de poporul român. Democrație vie… îngropată de vie de regimul lui. Hăhăia Băsescu și ridiculiza Parlamentul? Ieri rânjea și Iohannis, făcând pe vedeta, etalându-și toți dinții cu care mușcă vârtos, până la os, din drepturile noii puteri conferite de votul democratic din 11 decembrie. Puțin îi pasă însă lui Klaus Werner Iohannis de acesta! Când i-a declarat lui Tăriceanu, imediat după alegeri, că va porni războiul împotriva PSD, Iohannis a declarat, de fapt, război milioanelor de români care au avut o altă opțiune la vot decât cea pe care o dorea el. A dovedit încă o dată că așa stau lucrurile și în discursul de ieri, când singurul protest care a contat pentru el, pe care l-a lăudat public și chiar l-a încurajat să continue este cel declanșat de el însuși, adică cel antiguvern, protest care a ocupat de o săptămână Piața Victoriei. Despre protestul din fața Palatului Cotroceni n-a rostit Klaus Iohannis nicio vorbuliță, nici măcar la întrebările unor ziariști. Dar și tăcerea lui zâmbată e un răspuns. Revendicările, doleanțele, supărările, dezamăgirile celor care strigă „Jos Iohannis” nu fac parte din registrul celor care țin democrația vie și țara curată? Imaginile cu demonstranți la Poarta Palatului Cotroceni nu sunt și ele tot splendide într-o democrație vie, domnule Klaus Werner Iohannis? De ce le ignorați? Pentru că nu sunt organizate de firma dumneavoastră de campanie care regizează protestele antiguvern?

Cine vă dă dreptul să rânjiți zeflemitor și cinic de la tribuna Parlamentului când vorbiți, de parcă v-ați împiedica în proprii dinți, despre drepturile românilor, despre ce trebuie să facă Parlamentul, despre ce trebuie să facă Guvernul, despre ce trebuie să facă Justiția? Când dați astfel de „indicații prețioase” puterilor statului care, constituțional, trebuie să fie separate și nu subjugate de dumneavoastră, nu vă doare capul? Asta-i democrație vie și luminată, dle Klaus Werner Iohannis? Eu zic că-i noaptea minții dumneavoastră întunecate de abuzul incredibil cu care vă exercitați puterea în România în disprețul Constituției. În schimb, n-ați zis o vorbă despre ce trebuie să faceți dumneavoastră, conform fișei postului. În ea nu scrie nicidecum că președintele României stabilește „marje de manevră” în desfășurarea de proteste și în negocierea politică a termenilor în care trebuie să înceteze. Dar tocmai asta a făcut și ieri, Klaus Iohannis stabilind că „retragerea ordonanței 13 și demiterea unui ministru este (sic!) prea puțin. Alegerile anticipate, prea mult”. Și lăsând clar să se înțeleagă că în interiorul acestei „marje de manevră” nu există altă soluție decât continuarea protestelor „luminate” la care să se strige „Jos Guvernul!”. Păi da, pentru că instigatorul Klaus Iohannis a transmis tot ieri ce fel de guvern vrea, având grijă să șteargă pe jos cu actualul. Și, rânjind spre parlamentarii PSD+ALDE care părăseau sala în semn de protest, i-a ridiculizat ca pe nimeni în drum: „Ați obosit deja? Ghinion!”. Acesta nu este „președintele tuturor românilor”, nici „mediator între puterile statului” și nici „mediator între stat și societate”, cum îl obligă Constituția României să fie. Este doar un instigator la dezbinare națională și la conflicte interinstituționale care sfidează votul democratic al românilor și îi încaieră, rânjind periculos și distrându- se copios.