03.07.2019 00:25

Jale mare la asocierile CJD-primării

Jale mare la asocierile CJD-primării
Galerie foto

VIOLETA STANCIU

 


 

În plin sezon al construcțiilor, pe șantierele județului Dâmbovița „bate vântul”, ca și cum toată lumea s-ar afla într-un concediu de odihnă prelungit! Constructorii nu se înghesuie să lucreze, în mod automat investițiile stagnează, iar banii rămân necheltuiți, în condițiile în care numai pe PNDL bugetul a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei. Starea de pasivitate a constructorilor și a unor primari în județul Dâmbovița a ajuns să-l enerveze și pe președintele CJD, Alexandru Oprea, care este dispus să treacă la rezilierea contractelor, dacă firmele de construcții nu-și înțeleg menirea pe care o au. Semnalul de alarmă tras recent de șeful județului vizează în mod special contractele de asociere, în număr de 33(încheiate între CJD și unitățile administrativ teritoriale), unde momentan este... „liniște și pace”, pentru că nu se lucrează la niciuna dintre investiții, iar în foarte multe cazuri situația este similară... și pe PNDL.„Aș vrea să fac un apel la constructorii care au obiective pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) să lucreze, pentru că puțini știu, dar săptămâna trecută a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării, pentru PNDL, cu 500 de milioane de lei, ceea ce este un semnal că fondurile nu așteaptă ca noi să ne trezim, mai ales că alți constructori din alte județe lucrează deja. La ora când vorbim, la nivelul județului Dâmbovița, s-au făcut decontări în valoare de 77 de milioane de lei, extrem de puțin în comparație cu targetul pe care ar trebui să-l avem, de 250 de milioane de lei, pentru a putea să ne încadrăm într-o prognoză absolut corectă. Tot legat de acest aspect vreau să vă spun că am dispus o analiză la nivelul CJD pe asocierile aflate în lucru. Avem33 de asocieri în lucru și vreau să vă spun că nu se lucrează pe absolut niciuna deși CJD a bugetat toate sumele necesare pentru astfel de lucrări. Nu înțeleg această pasivitate, nu înțeleg pasivitatea domnilor primari. Săptămâna trecută am trimis adrese prin care le solicităm ca, în termen de 10 zile, să ne comunice ce se întâmplă pe aceste contracte unde, într-adevăr, suntem asociați secunzi, dar dacă nu se înțelege acest lucru vă spun că vom rezilia contractele cu aceste firme care vin doar la lucrări, dar nu lucrează...”, a declarat președintele CJD, Alexandru Oprea, în cadrul unei conferințe de presă.

„Avem firme care au luat foarte multe lucrări și plimbă oamenii de la o lucrare la alta, ceea ce iar nu mi se pare nici eficient, nici normal”

În continuare, președintele Alexandru Oprea a explicat și motivele pentru care se trage chiulul de pe șantierele de construcții: „Sunt mai multe cauze sau mai multe motive... De exemplu, mulți dintre constructori au luat lucrări și nu-și onorează obligațiile, unii dintre constructori au dificultăți de genul că nu au forță de muncă suficientă, pentru că în ceea ce privește resursele, în momentul când s-au depus situațiile de lucrări, ele au fost și plătite. Pe de altă parte, mai este și o cauză de natură obiectivă, în sensul că toți s-au grăbit să aștearnă partea de covor asfaltic și au rămas lucrările de artă, de migală, cum sunt șanțurile, podețele, ridicare de capace... Vreau să vă spun că această situație nu o regăsim numai pe contractele de asociere. Avem astfel de cazuri și pe PNDL, unde avem o firmă care are 5 contracte cu CJD și nu lucrează decât pe unul. Avem, de asemenea, firme care au luat foarte multe lucrări și plimbă oamenii de la o lucrare la alta, ceea ce iar nu mi se pare nici eficient, nici normal din punct de vedere al procedurilor de achiziție publică, pentru că în momentul în care au licitat, au depus acolo niște documente care demonstrau, cel puțin la faza de conformitate a actelor administrative, că au resurse materiale și umane ca să țină lucrările respective”, a completat președintele CJD, Alexandru Oprea.