12.07.2018 00:21

IPS Nifon, de 10 ani Mitropolit

IPS Nifon, de 10 ani Mitropolit
Galerie foto

❚ La 10 ani de la primirea titlului de Mitropolit, Înaltpreasfinția Sa, dr. Nifon, a vorbit despre rolul Ortodoxiei românești în realizarea unității noastre naționale, accentuând importanța tiparului în făurirea acestui nobil ideal

ANDREI VASILIU

 


 

S-au împlinit 10 ani de când Înaltpreasfințitului Părinte dr. Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, i-a fost acordat titlul de Mitropolit, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Mitropolitană din vechea cetate de scaun munteană. Aniversarea unui deceniu (ce s-a împlinit marți, 10 iulie a.c.) de la acest eveniment de înaltă însemnătate pentru Târgoviște și pentru județul Dâmbovița în mod special, dar și pentru Biserica Ortodoxă Română, a fost marcat de ÎPS Nifon la finalul Conferințelor Pastoral- Misionare. Subliniem, împărtășind gândurile exprimate de Pc.Pr. Vicar Ionuț Ghibanu, într-un mesaj postat recent, pe care îl cităm, că „evenimentul este pentru clerul și credincioșii din Arhiepiscopia Târgoviștei, de o însemnătate aparte, deoarece, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care l-a ales Mitropolit, la propunerea Preafericirii Sale, a recunoscut întreaga activitate pe care Înaltpreasfinția Sa a desfășurat-o în slujba Sfintei Biserici și a neamului românesc. De fiecare dată Ierarhul nostru mulțumește preoților pentru sprijinul permanent pe îl are din partea lor, căci mărturisirea Evangheliei Domnului nostru Iisus Hristos este împlinită în viața credincioșilor prin slujirea preoților sub oblăduirea arhiereilor din fiecare eparhie. Așa a făcut și în cadrul Conferinței Pastoral Misionare cu preoții din Protoieriile Găești și Târgoviște Nord, arătând și ,«necesitatea aprofundării unității naționale în acest An Centenar, în realizarea marilor proiecte ale neamului nostru, prin solidaritate, precum și prin contribuția responsabilă la construirea prosperității țării, în respect față de adevăr și dreptate ». Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască îndelungată arhipăstorire, pace, sănătate și bucurie! Să ne trăiți intru multi și fericiți ani!”. La finalul evenimentului de marți, în semn de mulțumire, apreciere și recunoștință, preoții au oferit flori Înaltpreasfinției Sale dr. Nifon, în numele clericilor din Eparhia Târgoviștei, cu ocazia împlinirii unui deceniu de la primirea titlului de Mitropolit.

Conferințele Pastoral- Misionare, dedicate Centenarului Marii Uniri

Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de Pc. Pr. Vicar și Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, a prezidat, marți, 10 iulie 2018, Conferința Pastoral-Misionară cu tema „Anul omagial al unității de credință și neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918”, pentru preoții din Protoieria Târgoviște Nord și din Protoieria Găești, ce a avut loc la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia din Târgoviște. Înaltpreasfinția Sa a arătat, în cuvântul Său, rolul Ortodoxiei românești în realizarea unității noastre naționale, de-a lungul timpului, accentuând importanța tiparului în făurirea acestui nobil ideal. Referatele au fost susținute de către: Pr. prof. univ. dr. Florea Ștefan, de la Parohia Sf. Arhangheli din Târgoviște, Pr. Cătălin Ciobanu, de la Parohia Vișina II, și Pr. Romeo Petcu, de la Parohia Picior de Munte I. Acest eveniment a încheiat ciclul conferințelor Pastoral- Misionare din primul semestru, după ce joi, 5 iulie a.c., s-a desfășurat pentru preoții din protoieriile Târgoviște Sud și Titu, iar, vineri, 6 iulie a.c., pentru preoții din Protoieria Pucioasa.