14.02.2012 00:05

Ioan Radu va primi o distincție la Laussane

Ioan Radu va primi o distincție la Laussane
Galerie foto

❚ Târgovișteanul este maestru emerit al sportului, a bătut cinci recorduri mondiale la rachetomodelism și a scris o carte dedicată rachetomodelismului internațional

 

 

 

Târgoviștea se poate mândri cu un om deosebit, care poate fi considerat dezvoltatorul rachetomodelismului în țară. La cei 77 de ani ai săi, Ioan Radu se poate bucura de multe realizări, printre care se numără titlul de campion mondial și european la rachetomodelism, titlul de maestru emerit al sportului fiind, de asemenea, și primul care a scris o carte dedicată rachetomodelismului românesc. Târgovișteanul a deținut nu mai puțin de cinci recorduri mondiale și 16 naționale, fiind și arbitru internațional. Un om cumsecade și foarte comunicativ, Ioan Radu a acceptat cu mare plăcere să răspundă întrebărilor noastre.

 

Rep.: Cum ați dobândit această pasiune?

- Ca să spun despre modul cum am dobândit eu această pasiune ar trebui să încep cu anul 1957, lansarea primului satelit în Cosmos. În urma acestui eveniment am început să scriu articole teoretice despre astronautică și apoi am trecut la construcții practice pentru tineret, ca să ajung în 1966 să public primul articol despre modul cum putem realiza un rachetomodel. În luna decembrie a aceluiași an am organizat cu pionierii de la Palatul Copiilor din Târgoviște primul concurs de rachetomodele din țară, apoi în 1968 am organizat primul campionat național neoficial de rachetomodelism, la care au participat 12 județe. Spun neoficial, pentru că nu exista încă o federație, care s-a înființat în noiembrie 1968, iar în 1969 am organizat primul concurs oficial de rachetomodele. În 1972 am luat titlul de campion mondial, în Iugoslavia și tot în acel an am câștigat titlul de campion european, în Cehoslovacia. În 1972 am scris și prima carte de rachetomodele din țară. A fost un an bogat

 

Rep.: Ce ați făcut în ultimii ani?

- În ultimul timp am realizat un lucru foarte important, în 2007 am scris „Rachetomodelismul Românesc”, o carte de 400 de pagini, dar din lipsă de bani, nici acum nu am scos-o.M-am prezentat cu ea la forul european și mi-au zis că trebuie tradusă în limba engleză. Pe parcursul anului 2010 am tradus-o împreună cu peste 20 de elevi, din limba română în engleză și am prezentato anul trecut la Campionatul European, cu titlul de „Rachetomodelismul Internațional”.

 

Rep.: A avut succes?

- Am vândut toate cărțile traduse în limba engleză. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate a Subcomisiei de Rachete Spațiale din cadrul Federației Aeronautice Internaționale, m-au chemat pe 20 aprilie la Laussane, în Elveția, să prezint cartea și să-mi acorde o distincție. Acum doi sau trei ani nici nu m-am gândit că se putea ajunge aici, dar se termină cu un succes destul de onorabil. Să fii recunoscut prin lucrarea asta pe tărâm internațional, este ceva.

 

A publicat revista „Astronautica”

 

Rep.: Tot dumneavoastră ați publicat și prima revistă dedicată astronauticii din țară.

- Da, se numește „Astronautica”, apare semestrial și este editată de Colegiul Național „Constantin Carabella”. Am scris și o lucrare despre istoria astronauticii. Să nu uităm că primul cosmonaut român care a ajuns în spațiu, Prunaru, a fost și rachetomodelist.

 

Rep.: Ce are în plus modelismul față de alte sporturi?

- În primul rând este un sport tehnicoaplicativ, nu este un sport așa cum ni l-am imagina. Este un sport care ajută foarte mult la dezvoltarea tehnică a elevilor, în special pe cei care vor să devină ingineri. Aici îți dezvolți și inteligența, și spiritul creativ, dar și pe cel sportiv, pentru că trebuie să recuperezi modelul după ce îl lansezi.

 

 

 

Liviu Dobre