22.08.2016 00:21

Investiții doar în caz de forță majoră

Investiții doar în caz de forță majoră
Galerie foto

❚ Instituția aflată în subordinea Consiliului Județean este nevoită să se rezume numai la investițiile și dotările minime care să asigure buna funcționare a activității ❚ Chiar și așa, costurile pe care instituția este nevoită să le suporte, în cazul producerii unor evenimente nedorite și neprevăzute, nu sunt deloc de neglijat ❚ În momentul de față, serviciul a fost nevoit să se doteze cu o mașină de tăiat asfalt, la rând fiind câteva filtre, cu costuri deloc de neglijat, pentru patru comune în care minereurile din sol afectează calitatea apei

VIOLETA STANCIU

 


 

Investiții numai în caz de forță majoră la Serviciul Public Județean de Apă și Canalizare (SPJAC) Dâmbovița! Pentru că nu are voie să facă investiții importante, serviciul de resort al Consiliului Județean Dâmbovița este nevoit să se rezume doar la dotări minime care să asigure buna funcționare a activității. Chiar și așa, costurile pe care instituția este nevoită să le suporte, în cazul producerii unor evenimente nedorite și neprevăzute, nu sunt deloc de neglijat. Spre exemplu numai înlocuirea unei „membrane” la stațiile unde apa vine cu un surplus de fier și mangan, din cauza solului încărcat cu aceste minereuri, costă peste 20.000 de euro.

„Investiții nu facem pentru că nu avem voie să facem decât în caz de forță majoră. De exemplu, am cumpărat o mașină de tăiat asfalt pentru că intervenim pe drumurile acestea făcute din fonduri europene și nu ai voie să strici asfaltul, decât cu condiția să-l aduci la forma inițială. De asemenea, urmează să schimbăm membrana de la stația Nucet, care, culmea, produce foarte puțin, pentru că nu avem un număr mare de branșamente acolo. Și nu costă nici puțin, vorbesc de 20.000 de euro, sumă pe care trebuie s-o atribui unei astfel de investiții. Pe urmă ne mai trebuie un filtru, în prima fază la Bucșani, pentru că filtrul pe care îl avem aici nu face față la apa pe care o scoatem din puțuri și o distribuim în comună. Mai sunt și alte stații care au asemenea probleme cu fierul și manganul și mă refer la Raciu, Lucieni. Chiar și Vișineștiul are probleme cu conținutul ridicat de mangan, care se regăsește în culoarea apei distribuită populației”, ne-a declarat directorul Serviciului, ing. Ioana Cristea.

Reședințele de vacanță ale bucureștenilor, din zona de munte, dau bătăi de cap SPJAC

O altă problemă semnalată de directorul serviciului privește tot comuna Vișinești, și în general localitățile din zona înaltă a județului, unde bucureștenii își fac reședințe de vacanță. Pentru că acestea sunt amplasate de regulă în vârful dealului și la distanțe mari de centrul comunei, dar și de celelalte gospodării, disfuncționalitățile care pot să apară în funcționarea serviciului de furnizare a apei sunt inevitabile.

„Acolo mai sunt și altfel de probleme pentru că sunt foarte mulți care vin la Vișinești, exact ca la Vârfuri... Avem cazul bucureștenilor care nu consumă apă, timp de o săptămână, uneori poate chiar două, și apa băltește pe conductă, mai ales că aceste reședințe de vară se fac undeva cât mai răzleț. În perioada în care locuitorii din acea gospodărie nu sunt acasă, apa nu se folosește și băltește pe conducta aceasta lungă de 200-500 de metri și când îi dă drumul e normal să vină cu impurități și cu un miros neplăcut. Bineînțeles că oamenii ne sună și ne spun că apa nu este de calitate. Noi le spunem să o lase să mai curgă puțin, dar ei nu vor să li se învârtă apometrul și să consume... Dar trebuie să înțeleagă că și-au asumat niște riscuri atunci când și-au făcut case în vârful dealului. Nu le poți avea pe toate, să ai și aer curat, și priveliște”, a mai semnalat ing. Ioana Cristea.