14.08.2018 15:28

Inventarierea porcilor din gospodării

Inventarierea porcilor din gospodării
Galerie foto

*Măsura a fost impusă de răspândirea alarmantă a virusului pestei porcine în multe județe din țară

*Problema este că există și persoane reticente, care interzic accesul specialiștilor veterinari în gospodăriile lor

*„În cazul în care ar apărea pesta porcină și la noi, Doamne ferește și sperăm să nu ajungem la așa ceva, orice animal care nu este identificat nu poate fi despăgubit de către stat”, ne-a spus dr. Sandu Tolea, director DSVSA Dâmbovița

 

Violeta Stanciu


Medicii veterinari din județul Dâmbovița sunt angrenați, în această perioadă, în  acțiunea de inventariere a porcilor din gospodăriile populației! Măsura a fost impusă de răspândirea alarmantă a virusului pestei porcine în multe județe din țară.

Pentru că sunt și persoane reticente, care interzic accesul specialiștilor veterinari în gospodăriile lor, apelul directorul DSVSA Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, către aceștia este că orice animal care nu este identificat și crotaliat nu poate fi despăgubit de către stat.

„Medicii veterinari fac inspecții în exploatații. Merg și crotaliază, identifică toți porcii care se găsesc în curțile cetățenilor din județul Dâmbovița. Fac un apel la crescătorii de porci să permită intrarea medicului veterinar în curte, pentru a crotalia acel porc (cu acel cercel), pentru că este obligatorie identificarea și introducerea lor în baza de date. În cazul în care ar apărea pesta porcină și la noi, Doamne ferește și sperăm să nu ajungem la așa ceva, orice animal care nu este identificat nu poate fi despăgubit de către stat. Oamenii trebuie să înțeleagă clar acest lucru și să permită accesul medicului veterinar în gospodărie și să termine odată cu porcăriile acelea care se discută peste tot de genul – lasă, mă, că am avut și gripa aviară -. Noi, medicii veterinari, știm ce avem de făcut. Știm exact că trebuie să protejăm atât județul, cât și țara de bolile majore ale animalelor. Sunt studii făcute, este o boală foarte gravă. Trebuie să înțelegem cu toții și să respectăm legea”, a declarat directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSVSA) Dâmbovița, dr. Sandu Tolea.