18.10.2017 00:16

Învățământul profesional, resuscitat pas cu pas”

Învățământul profesional, resuscitat pas cu pas”
Galerie foto

* „Dintre cele 50 de clase (n. r. de învățământ dual la nivel național) două sunt la noi în județ”, Sorin Ion, inspector școlar general

VIRGIL VOINESCU


Un număr de două clase de învățământ dual dintr-un număr total de 50 la nivel național sunt, în acest an, funcționale în județul Dâmbovița, la Târgoviște, la Liceul „Nicolae Ciorănescu”, potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița, prof. Sorin Ion. Acesta a spus că școala dâmbovițeană se află „încă în perioada de recuperare” după anul 1990 când, învățământul profesional, la un moment dat, a fost înlocuit cu școlile de Arte și Meserii, iar după desființarea acesteia, o perioadă nu a mai existat nicio formă de învățământ profesional decât liceele tehnologice. „Liceele tehnologice, întrucâtva suplineau și nu prea (n. r. școlile profesionale) pentru că un liceu tehnologic se finaliza cu examen de bacalaureat. În momentul acesta avem, peste așteptările noastre din primăvara trecută și clase de învățământ dual. Nu sunt multe județe în țară în care să existe clase de învățământ dual. Sunt vreo 50 la nivel național pentru că metodologia este nouă iar, dintre cele 50 de clase, două sunt și la noi în județ”, a declarat în conferință de presă, inspectorul general școlar, prof. Sorin Ion, remarcând totodată că, privind în ansamblu, învățământul profesional „este destul de departe de ceea ce ar trebui să fie”, dar și de ceea ce „noi ne dorim să fie”.

„Aici este o luptă în principal cu mentalitățile părinților elevilor. Pe principiul că munca ar fi rușinoasă, întotdeauna primele opțiuni ale oricăror categorii de elevi tind să se îndrepte către liceele teoretice. Atunci învățământul profesional și tehnic tinde să rămână, poate nu la nivelul din anii trecuți, la o variantă de rezervă”, a susținut inspectorul școlar general. Acesta a spus că, la nivelul județului sunt agenți economici care sprijină financiar învățământul profesional chiar dacă nu este organizat ca învățământ dual și chiar dacă puterea financiară a lor diferă. „Colaborările cu firmele încep să se simtă și cred că agenții economici înțeleg că depinde foarte mult de ei ce angajați vor avea peste 3-4 ani și peste 5 ani”, a mai spus prof. Sorin Ion. „Firmele au nevoie să previzioneze. Cele care nu vor face planuri de viitor, planuri de perspectivă, vor eșua, pentru că așa cum se poate vedea este din ce în ce mai greu de găsit aici și oriunde în țară muncitori calificați aproape în orice domeniu productiv. Dar cifrele noastre spun că avem o ușoară creștere, în ce privește învățământul profesional, față de anul trecut și anul trecut față de acum doi ani, adică există o creștere dar, desigur, nu una spectaculoasă. Creșterea există și aceasta este foarte important”, a conchis prof. Sorin Ion.