15.02.2024 00:20

Interviu nuclear lansat dintre zidurile vechiului Kremlin

Interviu nuclear lansat dintre zidurile vechiului Kremlin
Galerie foto

Titlul pe care l-am ales nu este unul senzaționalist, nici pe departe, și asta pentru că interviul surpriză acordat jurnalistului american Tucker Carlson de actualul țar Vladimir Velikii (Vladimir cel Mare) te obligă să-l descifrezi în mai multe chei care, fără doar și poate, pot fi privite și ca niște capete de atac/lupă ale unei ogive nucleare. Și, tocmai de aceea, nu este unul liniștitor. Este teribil de parșiv.

Intervievatul - declarat de Curtea Penală Internațională de la Haga drept „criminal împotriva umanității”, conform deciziei care, de fapt, l-a pus sub urmărire dincolo de fruntariile Federației Ruse - și-a interpretat cu viclenie și inteligență rolul în spectacolul mediatic al lui Carlson, afișând aerul unui stăpân imperial invincibil, dar care se face a nu înțelege ce are lumea cu el, de ce îl condamnă.

Cu toate că, în câteva momente a cam stat pe gânduri, yankeul nelăsându-i prea mult timp de respirație (sunt convins că a fost vorba de o regie a spectacolului). Și chiar și în Statele Unite, și în Europa, mai ales, și oamenii de rând și oficialități s-au agitat cu grăbire (degeaba) să-l condamne pentru că a avut inspirația curajoasă (oare?) de a-l lua la întrebări pe țar.

Eu zic că rău nu a fost că a făcut-o, având în vedere libertatea democratică la exprimare (freedom of speech), pentru că, astfel, efectul interviului a fost să fie un avertisment nuclear – și, repet, nu mă joc cu cuvintele – o trezire la realitate, la ce ne așteaptă, amenințarea urmașului lui Ivan cel Groaznic, Petru cel Mare și Stalin simțindu-se, pentru cine știe să descifreze printre rânduri, ca o răsuflare a iadului.

Vladimir Velikii, destins, uneori surâzător, s-a avântat și în lungi explicații de natură istorică ca și cum și-ar fi căutat argumente… de necombătut. Și ca să fiu sincer până la capăt, am avut impresia că a fost o tăifăsuire, repet, aranjată cu… bunăvoința țarului, care a dorit, să i se ridice, cu dedicare, mingea la fileul de la Kremlin, confecționat din fake-news-uri bolșevic revanșarde.

 

(va urma)

 

George Coandă