20.02.2024 00:19

Intervenție riscantă a salvamontiștilor

Intervenție riscantă a salvamontiștilor
Galerie foto

*Date fiind condițiile meteo nefavorabile (temperatura scăzută și vânt), salvamontiștii au intervenit într-un timp foarte scurt pentru acordarea primului ajutor și transportarea celor două victime la Baza Peștera

 

 

Rodica Vasiliu


 

Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița aflată la Baza de salvare montană Peștera a fost alertată, în data de 18 februarie 2024, în jurul orei 18:00, să intervină în sprijinul unui grup de șapte turiști care se aflau în Șaua Bătrâna la o altitudine de 2000. Două persoane din cadrul grupului erau epuizate fizic și ușor hipotermice, fiind în imposibilitatea de a se deplasa. Date fiind condițiile meteo nefavorabile (temperatura scăzută și vânt), salvamontiștii au intervenit într-un timp foarte scurt pentru acordarea primului ajutor și transportarea celor două victime la Baza Peștera. Echipa de prim răspuns, formată din doi salvatori montani pe un ATV cu șenile, a pornit către zona specificată de turiști, alegând cel mai rapid traseu. Din cauza intemperiilor și a stratului de zăpadă, aceștia au ajuns la victime în jurul orei 18:35. A doua echipă de salvare formată din trei salvatori a însoțit restul grupului până la Baza Peștera. Acțiunea de salvare s-a încheiat la 21:30 când tot grupul împreună cu salvamontiștii au coborât de pe munte și au fost duși la o unitate de cazare.

„Specficăm faptul că turiștii sunt în afara oricărui pericol urmând să își continue deplasarea către casă. Îi rugăm pe turiștii ce doresc să ajungă în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor si conditiile meteo”, a precizat Ștefan Răzvan Deaconescu, șef Serviciu Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița.