21.09.2017 00:17

Instituțiile de ordine publică, în bilanț comun privind siguranța elevilor

Instituțiile de ordine publică, în bilanț comun privind siguranța elevilor
Galerie foto

VIRGIL VOINESCU

 


 

Șefii instituțiilor însărcinate cu asigurarea ordinii și siguranței publice, cms. șef de poliție Danil Zepiși - Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, col. Matei Viorel Dumitru - Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița și col. Raoul Ilie Constantinescu - Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Basarab I” Dâmbovița au prezentat ieri, 20 septembrie a.c., în cadrul unei conferințe de presă comune, aspecte privind situația operativă înregistrată în primele 8 luni ale anului și măsurile dispuse pentru siguranța elevilor și a cadrelor didactice din școlile județului.

Infracționalitatea în unitățile școlare din județ, în scădere

Un aspect comun al activităților a fost acela că, prin prevenție, s-au înregistrat evoluții pozitive față de anii anteriori care înseamnă o scădere substanțială a stării infracționalității și a creșterii siguranței elevilor în școli. Astfel, cms. șef de poliție Danil Zepiși, șeful IPJ Dâmbovița, a făcut cunoscut faptul că, în perioada ianuarie - august, fenomenul infracțional a scăzut cu 10,33%, au scăzut și infracțiunile judiciare cu 8,11%, iar cele de altă natură au scăzut cu 28,03%.

„Infracțiunile contra persoanei scad cu 5,31% și suntem într-o situație pozitivă în ceea ce privește infracțiunile de lovire sau alte violențe, aici scăderea fiind de 4,98. La această oră, din cele peste 10.000 de infracțiuni, cam 1700 sunt loviri și alte violențe. Totodată, au scăzut și amenințările cu 5,93% și tâlhăriile cu 9,37%”, a arătat șeful IPJ Dâmbovița, cu precizarea că 26 din cei 30 autori ai tâlhăriilor au fost identificați și, față de aceștia, s-au dispus măsurile preventive. Diminuări importante sunt înregistrate și pe palierul furturilor, aproape 10% și în mediul rural, inclusive în ceea ce privește sustragerile din gospodării, din câmp și de material lemnos în localitățile: Conțești-Bălteni, Răcari, Slobozia- Moară, Lungulețu. În cadrul prevenției actelor infracționale, au mai fost organizate peste 6000 de acțiuni, dintre care 921 au fost pe linie de poliție rutieră și în majoritatea pe linie publică și investigații criminale. În ce privește siguranța elevilor, polițiștii continuă acțiunile pentru asigurarea unui climat de siguranță în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, pentru eficientizarea măsurilor necesare asigurării bunei desfășurări a procesului instructiv-educativ. În Dâmbovița sunt 539 grădinițe, școli gimnaziale, licee și colegii, dintre care 533 sunt pubilce și 6 private. De la începutul anului școlar a existat un singur incident, o lovire între copii la o unitate de învățământ din mediul urban, fără probleme deosebite comparativ cu anii anteriori când se înregistrau mult mai multe. Potrivit șefului IPJ Dâmbovița, la acest moment, sunt în curs verificări privind modul în care se execută transportul elevilor. „Deja am identificat și reverificat toate autovehiculele de transport școlar, peste 100, din punct de vedere al reviziei tehnice, existența poliței de asigurare, răspundere civilă auto, al atestării profesionale al conducătorului auto. Vrem să preîntâmpinăm folosirea autovehiculelor școlare în mod abuziv”, a subliniat șeful poliției, cu precizarea că se are în vedere o sistematizare rutieră în zona școlilor, pentru a evita blocarea temporară a acestor zone.

17 instituții școlare, sub… ochii Jandarmeriei

Șeful Inspectoratului de Jandarmi Dâmbovița, col. Matei Viorel, a prezentat măsurile aplicate de jandarmi odată cu începerea anului școlar, situația faptelor constatate, amintind de încheierea unor parteneriate educaționale cu unitățile școlare din responsabilitatea Jandarmeriei, dar și cu alte instituții. În anul școlar care a început jandarmii asigură măsuri de ordine și liniște publică în zona a 17 instituții de învățământ, la intrarea și la ieșirea elevilor de la cursuri. Astfel, 8 sunt instituții de învățământ preuniversitar în Târgoviște, câte două în Moreni și Găești, și câte o instituție în Titu, Răcari și Gura Ocniței, cu precizarea că în Gura Ocniței se acționează în colaborare cu polițiști, din lipsă de personal. Jandarmii au constatat două fapte de la startul noului an școlar: una de natură contravențională (pătrundere fără drept în instituția de învățământ) și cea de-a doua de natură infrațională (distrugere) cu autor identificat.

ISU a identificat 163 de deficiențe în unitățile școlare

În finalul reuniunii cu presa, șeful ISU Dâmbovița, col. Raoul Ilie Constantinescu, a ținut să precizeze că la control efectuat în școlile din județ au fost constatate 163 de deficiențe constând în lipsa avizelor de securitate la incendiu, instalații electrice necorespunzătoare, lipsă sau nefuncționare a iluminatului de siguranță, deschiderea incorectă a ușilor de siguranță, iar între acestea 22 au fost înlăturate operativ. Azi, 21 septembrie, ISU Dâmbovița va efectua un exercițiu în zona Moroeni, pe drumul județean 714, scenariul cuprinzând un accident între un microbuz și un autoturism, fiind activat Planul roșu la nivel de județ. „Pe lângă intervenția forțelor specializate, conform scenariului, va fi și colaborarea cu Inspectoratul de Poliție Județean și cel de Jandarmi și în plus va fi și un exercițiu de salvare prin care managerii unităților administrativ teritoriale din zonă vor fi testați la capacitatea de răspuns pe care o au”, a explicat col. Raoul Ilie Constantinescu. Pentru partea a doua a exercițiului, pompierii îi vor avea alături pe salvamontiști și jandarmii montani. „Tot acest exercițiu are o rezervă, respectiv aceea dacă mâine situația operativă din județ va permite derularea, având în vedere codul portocaliu anunțat”, a conchis șeful ISU Dâmbovița.