19.09.2022 00:15

Inspectorul școlar general, despre proiectul pilot al evaluării digitalizate

Inspectorul școlar general, despre proiectul pilot al evaluării digitalizate
Galerie foto

Dâmbovița este județ pilot pentru examenul Evaluării Naționale digitalizat. Anul acesta a fost pentru prima dată când lucrările absolvenților de clasa a VIII-a au fost evaluate digitalizat. Nu mai puțin de 3400 de lucrări, în 255 de clase de examen, din 133 de centre au fost încărcate în cadrul probei de Limba română. În noul an școlar 2022-2023,  lucrările tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat.

Inspectorul școlar general, Ileana Nicolăescu, spune că mai mulți părinți au fost nedumeriți privind această nouă procedură de evaluare, astfel, conducerea IȘJ Dâmbovița a venit cu noi precizări. Potrivit inspectorului școlar general, examenul va fi susținut în format clasic, noutatea este la finalul probei, când lucrarea elevului va fi scanată de profesorul supraveghetor,  printr-un scanner, iar aceasta va ajunge direct într-un program la care are acces doar Ministerul Educației.

„Vrem să-i liniștim pe elevii claselor a VIII-a din acest an, dar și pe părinții acestora, că desfășurarea examenului Evaluării Naționale nu-i va afecta cu nimic pe ei. Elementul de noutate îl reprezintă că pe catedră, în sala de clasă, va fi amplasat un computer și un scanner ultra-performant, județul Dâmbovița fiind județul care se experimentează sau se pilotează acest sistem de digitalizare a Evaluării Naționale. Vom primi un număr suficient de mare de scannere, astfel încât, după finalizare probei, în momentul în care elevul dă lucrarea, cadrul didactic care asistă la desfășurarea probei îi va trece lucrarea prin acel scanner. Cadrul didactic nu trebuie să dețină competențe digitale avansate, va fi o procedură foarte simplă. După care lucrarea va fi preluată în același timp de Ministerul Educației, pe care o va include într-un program la care vor avea acces doar cei de la Ministerul Educației. Deci nu mai transportăm cu mașina lucrările. Ce se întâmplă cu lucrarea, ele vor fi strânse din sala de clasă și vor fi păstrate într-o arhivă”, a transmis inspectorul școlar general, Ileana Nicolăescu.

 


Ștefan Khalil