22.08.2022 00:14

Înghețarea salariilor și pensiilor din cauza datoriei publice

Înghețarea salariilor și pensiilor din cauza datoriei publice
Galerie foto

Pentru prima dată, datoria publică a crescut la 50% din Produsul Intern Brut. Dacă acest procent va fi depășit, salariile în mediul de stat și pensiile vor fi înghețate. Datoria publică a României a crescut pentru prima dată la 50% din PIB ajungând la 614,3 miliarde de lei, din care 336 miliarde lei este datoria în valută. Acum, Ministerul Finanțelor se împrumută la 7,8%, după ce în urmă cu 30 de zile dobânzile ajunseseră chiar și la 9,3%. În cazul în care datoria publică se apropie de 60% din PIB, România intră pe o linie roșie. Reporterii cotidianului nostru au stat de vorbă cu mai mulți dâmbovițeni, întrebându-i dacă se tem ca această datorie publică va afecta și mai mult economia românească.

 

*Probabil că da. Întrebarea este de ce s-a ajuns în această situație? În 1990 România nu avea nicio datorie publică sau externă.

*Suntem deja condamnați toți la sărăcie. Vor urma vremuri tulburi și mă gândesc doar la tineret ce va face, eu poate mor peste un an-doi, dar sincer, mă bucur că nu sunt tânăr în zilele noastre, altfel, cred că-mi luam traista și plecam departe de aici.

*Păi, de ce nu-l întrebați pe ministrul Finanțelor, domnul Câciu? Și-a dat cu cărămida în piept când a venit la Minister că face și drege, dar s-a văzut capacitatea lui extrem de slabă. Îl mai puteți întreba și pe domnul Ciucă, care l-a numit.

*La ce vă așteptați? Cu un Guvern condus de trei partide care doar au făcut rău țării ăsteia… S-a ajuns la datoria asta pentru că au mărit salarii în prostie la bugetari, în special celor din ministere. Acum nu mai au pe unde să „scoată cămașa”. O să ajungem să ne desființăm ca stat.

*Nu mă mai miră absolut nimic. Văd că tot noi, pensionarii, suntem vizați și de data asta. După ce că avem pensiile pe care le avem, tot nouă să nu ni le mai mărească. Acum ne-am mai descurcat, că e vară, cald, bine, nu răcești, nu dai așa mulți bani pe medicamente, nu ai nevoie de căldură în casă și tot așa. Dar peste două luni vine frigul, aprindem lumina în casă de la 7-8 seara și uite așa cresc cheltuielile. Mai ales că ăștia zic că se scumpesc iar gazele și curentul. Ce ne facem, domnilor guvernanți? Am muncit o viață întreagă ca să murim în casă de frig și foame?

*Sincer, mă tem de această situație și văd că nici nu are cine să o rezolve. S-a văzut clar că Ciucă nu are ce să caute în funcția de Premier. El e băiat bun, dar nu e în cunoștință de cauză. Cât e țara asta de mare nu au găsit ei să pună prim-ministru pregătit, să ne scoată din situația asta grea?

 

Prin urmare, dâmbovițenii cu care am stat de vorbă își fac griji că datoria publică ar putea influența negativ situația economică din țară, dar și traiul de viață, care oricum a fost afectat în ultimul an din cauza creșterii inflației.

 

 

Ștefan Khalil