22.11.2017 00:25

"Industria de apărare românească riscă să dispară"


Galerie foto

❚ La discuțiile cu Guvernul programate pentru 1 decembrie a.c. vor fi reluate probleme privind investițiile, centrele de mentenanță și situația de la Automecanica Moreni în raport cu firma germană Rheinmetall ❚ Subiectul cel mai urgent este, însă, legat de salarizare, pe subiectul transferului contribuțiilor de la angajator la angajat ❚ “Tot ce luăm e fără offset și, în situația aceasta, în 2-3 ani, industria de apărare românească poate să dispară”, a mai spus liderul sindical Constantin Bucuroiu de la Automecanica Moreni

VIRGIL VOINESCU

 


 

Situația din ce în ce mai dificilă de pe final de an, dar și pe începutul de an 2018, amplificată și de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, i-a determinat pe sindicaliștii din industria de apărare să înscrie pe agenda de lucru din prima zi a lunii decembrie o discuție cu premierul României, Mihai Tudose și cu ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. Potrivit liderului Sindicatului Dreptatea din cadrul SC Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, secretar pe probleme de apărare în cadrul Federației Sindicale „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa, întâlnirea este stabilită pentru data de 1 decembrie a.c. după-amiază, iar discuțiile vor include probleme privind investițiile, centrele de mentenanță, situația celor două societăți mixte din plan național, respectiv cea de la Automecanica Moreni cu firma germană Rheinmetall și de la Uzina Mecanică București cu firma americană General Dynamics Land Systems ambele pentru vehicule militare, dar subiectul cel mai urgent este legat de salarizare. „Pe salarizare situația se anunță dificilă pentru câteva societăți din sistem, aceasta după transferul taxelor de la angajator la angajat”, a susținut liderul de sindicat care a spus că, pe salarizare, probleme vor avea câteva societăți din sistem care au datorii față de stat.

„Mari probleme pe salarizare se anunță la 5-6 societăți din industria de apărare”

„Concret, în condițiile transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, mari probleme pe salarizare se anunță la 5-6 societăți din industria de apărare. Aceasta pentru că acestea nu au acoperire cu contracte și comenzi cum normal ar trebui. În aceste condiții până acum la aceste societăți unele taxe nu se plăteau și la ele se acumulau datorii. În momentul în care se va face transferul la angajat aceste taxe vor trebui plătite. Nu vor avea din ce să plătească și în aceste condiții vor trebui să aleagă între a reduce forța de muncă sau să închidă porțile societăților respective”, ne-a explicat Constantin Bucuroiu, care a spus că sindicatele vor să prevină această situație, astfel că vor repune pe masa dialogului cu premierul Tudose, ca, din alocți de 2% din PIB pentru Apărare, 30% să fie destinați pentru achiziții din producția internă pentru apărare, pentru că alocația de 3% care există acum este insuficientă și prin modul în care se derulează banii industria românească pierde în favoarea industriilor țărilor cu care sunt derulate contracte și comenzi de produse destinate Apărării. „Nu se poate așa ceva. Există o alocație de 2% din PIB și este nevoie de o alocația de 30%. Mai ales că la produsele cumpărate nu se aplică nici offset- ul. Tot ce se cumpără e fără offset: luăm blindate fără offset, tot ce luăm e fără offset și în situația aceasta industria de apărare românească, în 2-3 ani poate să dispară”, a mai spus liderul de sindicat, Constantin Bucuroiu, precizând că deși industria românească de apărare are produse de nivel mondial, Ministerul Apărării preferă produse din import. „Cerem de aceea o schimbare de abordare în ce privesc achizițiile astfel încât să fie protejată și industria de apărare națională. Dacă se cumpără ceva din afară venim cu propunerea de a produce în contrapartidă și noi altceva.Toate aceste aspecte vrem să le discutăm și mergem la dialog cu încredere într-o rezolvare imediată aspectele fiind de interes național”, a conchis Bucuroiu.