15.05.2018 00:25

Industria de apărare dă atacul la Guvern

Industria de apărare dă atacul la Guvern
Galerie foto

Interviu cu Constantin Bucuroiu, lider de sindicat Automecanica Moreni

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Săptămâna trecută, mai exact în data miercuri, 9 mai, v-ați întâlnit cu toți factorii decidenți pe zona industriei de apărare, care se confruntă cu probleme foarte mari în momentul de față. Ce concluzii s-au tras în urma acestei întâlniri?

-Așa cum am discutat în prima și a doua ședință a Comisiei pentru Apărare noi am spus că am dori să fim împreună cu toți reprezentanții, respectiv cu cei ai Ministerului Economiei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Apărării Naționale, dar și cu celelalte structuri, și întâlnirea să fie patronată de cineva din cadrul Primului Ministru, lucru care s-a întâmplat. Această întâlnire a avut loc miercuri, 9 mai a.c., numai că, spre dezamăgirea noastră, în afară de sindicate care au venit cu puncte de vedere foarte clare vizavi de trecerea industriei de apărare de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei nu a venit cu niciun punct de vedere și asta i-a deranjat foarte mult pe sindicaliștii prezenți la întâlnire. Noi chiar le-am spus că nu suntem acolo din poziția de avocați ai Ministrului Economiei pentru că dacă stăm să ne gândim foarte bine ei sunt principalii vinovați de starea în care se află industria de apărare, care este foarte gravă, deplorabilă chiar... și care s-a perpetuat în acești ani. În același timp, cei de la MAPN au spus că dumnealor sunt de acord ca industria de apărare să treacă la dumnealor, dar nu au venit să ofere alternative care să ne facă pe noi să vedem că lucrurile vor merge în perioada următoare mult mai bine decât în prezent. Deci, în urma discuțiilor, consilierul de stat al Primului Ministru a tras o concluzie foarte clară spunându- le „v-ați făcut de râs în fața sindicatelor”. Pur și simplu, ministere care fac parte din același Guvern nu au venit cu puncte de vedere care să se armonizeze între ele, care să arate că în cadrul Guvernului au fost discuții serioase pe această temă. Noi am rămas în continuare la punctul nostru de vedere că această trecere ar trebui să se facă după o analiză foarte clară între cele două ministere (Economie și Apărare), prin care MAPN să-și prezinte un program pe 15 - 25 de ani în care să confirme că mai au nevoie de arme, armament, muniție și tehnică de luptă... În urma acestui program pe care ar trebui să-l prezinte MAPN, Ministerul Economiei să-și facă o evaluare a industriei de apărare, cu ce se mai poate face și ce nu se mai poate face, ce societăți mai sunt necesare, ce nu mai sunt necesare... și să se treacă la o altă reorganizare... Noi am zis să fie o Agenție Națională sub directa coordonare a Primului Ministru, iar aceasta să fie băgată pe un plan investițional la nivel național, ca industrie strategică în așa fel încât să poată să răspundă cerințelor MAPN.

Rep.: Care sunt problemele cele mai stringente?

-Sunt două probleme foarte urgente. În primul rând nealocarea fondurilor necesare pentru menținerea în funcțiune a societăților și mă refer la celebrul nucleu care se dă pentru menținerea forței de muncă specializată și pentru serviciile pe care le facem industriei de apărare. Suntem în luna mai și nu s-au primit banii din noiembrie 2017 (...) Se aruncă pisica moartă dintr-o parte în alta, ba că este la avizat la MAPN și sunt observații, ba că este la Ministerul Justiției și acolo s-au făcut anumite amendamente, după aceea s-a revenit înapoi la Ministerul Economiei, unde se pare că juridicul nu se înțelege cu Direcția Specială și cu Secretariatul de Stat pe Industrie de Apărare. Este o nebunie totală! Să fii într-un Guvern, trei ministere (Apărare, Finanțe, Economie), și să nu te poți pune de acord pe o temă foarte clară, nu s-a mai întâmplat așa ceva, o întârziere de șase luni, la guverne care aveau o cu totul și cu totul altă politică. Și aici, unde nici pe departe nu ne așteptam să avem aceste întârzieri... Sunt salariați, în societăți, care vă rog să mă credeți, nu și-au primit banii pe 3-4 luni în urmă sau au primit cu țârâita, cu 300 - 500 de lei, ca să nu moară familiile de foame.

Rep.: A mai existat o asemenea situație în industria de apărare românească?

-O situație ca aceasta nu s-a mai întâlnit niciodată. Au mai fost sincope, au mai fost neînțelegeri, dar neînțelegeri ca de data aceasta, în cadrul aceluiași Guvern, nu am mai întâlnit până acum. Este inacceptabil ce se întâmplă. Ne întâlnisem cu fostul premier Tudose, bătuserăm în cuie o grămadă de lucruri, picasem de comun acord asupra unor lucruri foarte importante privind viitorul industriei de apărare... Moreni are cele 25 de mașini la reparat datorită fostului premier Tudose, care a înțeles că industria aceasta de apărare nu poate fi analizată de oricine și oricând... Suntem întro situație disperată, societățile se sting de la zi la zi...

Rep.: Protestul de stradă a rămas singura soluție?

-În data de 15 și 16 mai, de la ora 11.00 la 13.00, în fața Guvernului va fi o pichetare de 140-150 de persoane din zona industriei de apărare prin care vrem să atragem direct atenția... Poate nu îi informează nimeni, poate în țara asta nu mai funcționează niciun sistem de informare... și atunci vrem să atragem atenția de acolo din piață, poate dacă ne aud prin portavoce... să-și dea seama că ceva se întâmplă cu cineva în țara aceasta (...). Este o situație foarte critică și nu ne așteptam de la un partid cu o viziune de stânga să ne ducă în pragul disperării, pe noi cei din industria de apărare. După 28 de ani trebuie să ne trezim. Această industrie trebuie să fie dusă la un standard în așa fel încât să fie funcționabilă în orice moment, că uitați-vă ce se întâmplă cu zonele geopolitice și geomilitare, se schimbă de la o zi la alta, fiecare țară își consolidează industria proprie de apărare ca să fie gata în orice moment pentru orice (...).