24.08.2016 00:16

Indemnizația pentru creșterea copilului, majorată în funcție de venituri

Indemnizația pentru creșterea copilului, majorată în funcție de venituri
Galerie foto

❚ La sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița au fost înființate un birou special, un email și o linie telefonică la care se oferă informații cu privire la indemnizațiile pentru mamele care au în îngrijire copil până la doi, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap ❚ Prin modificarea legislației de acordare a indemnizației pentru mame, dispare plafonarea indemnizației în Dâmbovița, de această majorare beneficiind 1835 de mame

VIRGIL VOINESCU


Procedura de acordare a indemnizațiilor pentru mamele care au în îngrijire și întreținere copii până la doi ani și respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap a fost modificată și îmbunătățită. Purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dâmbovița, Mihaela Matei, a declarat că noile prevederi ale OUG 111/2010, au fost publicate în Monitorul Oficial 473/24 iunie 2016 și, de asemenea, au fost aprobate instrucțiunile de aplicare a prevederilor art. III aln. (1) din Legea nr. 66 pentru modificarea și completarea acestei ordonanțe.

Mihaela Matei a spus că la nivelul AJPIS Dâmbovița, pentru informarea celor interesați, este deschis un birou special, un email și o linie telefonică la care se oferă informații cu privire la indemnizațiile pentru mamele care au în îngrijire copil până la doi, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap. Prin modificarea legislației de acordare a indemnizației pentru mamele care au în îngrijire copii până la doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap, dispare plafonarea indemnizației, se calculează 85% din media veniturilor și se măresc toate indemnizațiile care au valoare între 600 și 1.062 de lei, acestea devenind 1.063 lei.

„Cei 85% sunt raportați la salariul minim brut pe țară, care cu data de 1 mai 2016 este 1250 de lei. Această modificare este cea mai importantă. În momentul acesta, cei care sunt în indemnizație opțiune un an sau care sunt în stimulent Opțiunea I pot sta acasă în indemnizație până la doi ani sau pot să rămână la același tip de prestație. Persoanele, indiferent de ce tip de opțiune au avut, dacă revin în activitate cu 60 de zile înainte de a împlini copilul vârsta de doi ani pot primi stimulentul până la trei ani. Sunt cele mai importante modificări introduse în această legislație”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJPIS Dâmbovița, Mihaela Matei.

La nivelul județului, la acest moment, în indemnizație creștere copil, persoane cu Opțiunea I, care înseamnă indemnizație până într-un an sunt 126 persoane, în Opțiunea II sunt 2.515, în stimulent Opțiunea I - 804, iar în stimulent Opțiunea II sunt 136 persoane.

„La nivelul județului, creșterea între 600 și 1062 s-a aplicat pentru 1.835 de persoane, începând cu data de 1 iulie, plata drepturilor lunii iulie fiind făcută în luna august”, a precizat Mihaela Matei.