27.01.2022 00:15

Încotro industria de Apărare?

Încotro industria de Apărare?
Galerie foto

*„În momentul de față eu zic că suntem foarte dărâmați, iar aici consider că CSAT –ul are primordial datoria să regândească industria de apărare”

 

Ce facem cu industria românească de apărare!? Este întrebarea la care încearcă să găsească un răspuns, acum, în ceasul al doisprezecelea, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), mai ales în actualul context militar de la granița ruso - ucraineană! Președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu recunoaște că industria de apărare este „foarte dărâmată”, dar nu de acum, ci de ani de zile, iar  CSAT, spune liderul de sindicat, are datoria să regândească industria de apărare. Problema este că nu numai aceasta trebuie regândită, ci toate industriile, la pachet, pentru că s-a văzut că toate acestea sunt interdependente între ele și nu pot funcționa... unele fără altele. 

„În momentul de față suntem foarte dărâmați”

„În cazul unui conflict militar vom observa două lucruri pe care noi, sindicaliștii, le spunem din 1989.... Primul... că industria de apărare românească, în 1989... și venind spre zilele noastre, trebuia să fie regândită  astfel încât România să producă pentru a avea o stabilitate din punct de vedere militar și al dotărilor militare. Și atunci nu mai era nevoie de 220.000 de locuri de muncă, dar poate era nevoie de 50.000 – 60.000 de locuri de muncă, iar printr-o contribuție de cercetare dezvoltare bine finanțată să putem să facem produse performante care să creeze și plusvaloare pentru țară dar în același timp să creeze și produse de înaltă tehnicitate, astfel încât Armata să fie asigurată cu un suport material și logistic destul de consistent.

În momentul de față eu zic că suntem foarte dărâmați, iar aici consider că CSAT –ul are primordial datoria să regândească industria de apărare. Vreau să vă spun că, într-adevăr, s-a anunțat un început de consultări pe tema aceasta inițiat chiar de la nivel de CSAT... ce facem cu industria românească de apărare? Dar ce facem și cu celelalte industrii, pentru că am văzut că o industrie fără alta nu funcționează. Agricultura nu funcționează fără marile combinate de îngrășăminte și ne ducem și ne îndatorăm ca să cumpărăm de la alții! La fel metalurgia, ne ducem la alții și cumpărăm la prețuri exorbitante și nu la calitatea pe care ne-o dorim. Sunt multe aspecte care dăunează în momentul de față... stabilității’’, a semnalat liderul de sindicat din industria de apărare, Constantin Bucuroiu.

Violeta Stanciu