14.12.2015 23:25

Începe… marea curățenie în programul de gunoi

Începe… marea curățenie în programul de gunoi
Galerie foto

❚ Administrația județeană se pregăteș- te de renegocierea contractului privind gestionarea, transportul și colectarea gunoiul menajer din Dâmbovița, iar pentru aceasta deja s-a constituit o comisie ❚ Nemulțumirile autorităților privesc în special faptul că nu se face o colectare selectivă a deșeurilor, iar reciclabilele sunt recuperate doar în urma unei sortări făcute la gropile de gunoi de către operatorii care administrează aceste spații de la Aninoasa și Titu ❚ Mai sunt vizați unii operatori privați care colectează deșeuri de la persoane juridice, încasează bani frumoși, dar depozitează totul la cele două gropi de gunoi din județ, care mai rezistă neînchise, fără însă să achite și vreo taxă

ANA MARIA POPESCU

 


 

Administrația județeană se pregătește de renegocierea contractului privind gestionarea, transportul și colectarea gunoiului menajer din județul Dâmbovița! Președintele Consiliul Județean și al ADI Salubritate, Adrian Țuțuianu, a anunțat recent că s-a constituit deja o comisie la nivelul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru renegocierea contractului cu SC Supercom, iar la baza discuțiilor vor sta o serie de „revendicări” menite să îmbunătățească serviciul de colectare a deșeurilor menajere și nu numai. Se pare că autoritățile vor readuce din nou în discuție la negocieri, pe lângă alte probleme, necesitatea colectării selective a deșeurilor și asta pentru că, în momentul de față, deșeurile reciclabile sunt recuperate doar în urma unei sortări făcute la gropile de gunoi de către operatorii care administrează aceste spații de la Aninoasa și Titu.

Program pilot cu avantaje financiare pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Mai mult decât atât, șeful forului administrativ județean a anunțat deja colaborarea cu o societate privată specializată în colectarea selectivă și implementează în județ un program pilot pentru selecția deșeurilor reciclabile. Cei care participă la acest proiect vor beneficia de reduceri la taxa de habitat în următorii ani.

„Avem o situație complicată cu colectarea deșeurilor... La momentul acesta sunt închise toate gropile de gunoi din județ, funcționează doar Aninoasa și Titu pe programul pe care îl vom duce până prin anul 2023, când plătim creditul contactat de Consiliul Județean. Ceea ce este îmbucurător, a crescut cantitatea de deșeuri colectate și cantitatea de deșeuri recuperabile. Pe total an, s-au strâns 111.995 de tone de deșeuri la gropile de gunoi de la Aninoasa și Titu. Precizez că această colectare selectivă s-a făcut doar la groapa de gunoi, de către Eurogaz, Supercom nu a colectat selectiv deșeurile reciclabile produse de generatori casnici și locuitori ai apartamentelor din orașele județului Dâmbovița. Lucrăm cu o societate specializată în colectare selectivă, încercăm să introducem un program pilot în perioada următoare și cei care vor intra în programul pilot și vor colecta selectiv vor beneficia de o reducere a taxei de habitat în anii următori. Am constituit la nivelul ADI Salubritate o comisie de renegociere a contractului cu Supercom, cu o eventuală prelungire a acestui contract, condiționată de următoarele lucruri: o reducere a sumei de disponibilitate la nivelul numărului de gospodării existente real în județ, adică nu 190.000, ci vreo 140.000, colectare selectivă, o îmbunătățire a serviciului de colectare de la persoanele fizice din județ”, a explicat Adrian Țuțuianu.

Operatori privați, în colimator

Totodată, în perioada următoare, conducerea CJD și ADI Salubritate are în plan să facă ordine și la gropile de gunoi, acolo unde se pare că există o serie de operatori privați care colectează deșeuri de la persoane juridice, încasează bani frumoși de la acestea pentru serviciul prestat, dar depozitează totul la groapa de gunoi, fără să achite vreo taxă, lucru care trebuie rapid corectat și sancționat:

„Am început o acțiune de identificare a operatorilor economici care strâng gunoiul de la persoanele juridice pentru că avem semnale pe de-o parte că ei nu sunt autorizați să facă aceste activități și pe de altă parte că aceste gunoaie strânse de la persoane juridice merg din păcate tot la gropile de gunoi administrate pe concesiune de Eurogaz și Prescom. Nu am certitudinea astăzi că se face o separație și o plată corespunzătoare la ceea ce produce fiecare, persoane fizice sau persoane juridice”, a declarat președintele CJD și ADI Salubritate, Adrian Țuțuianu.