05.08.2015 00:16

Încasatorii întâmpină probleme la citirea apometrelor

❚ Amplasarea contoarelor în curtea abonaților aduce mari dificultăți salariaților acestui Serviciu, care nu numai că se izbesc de refuzul de a fi primiți pe proprietăți, dar sunt și amenințați sau agresați

VIOLETA STANCIU


O dată sau chiar de două ori pe an, personalul TESA din cadrul Serviciului Public Județean de Apă și Canalizare (SPJAC), aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, face și munca de cititor de apometre în comunele din județ aflate în administrarea directă a serviciului.

Toate acestea se întâmplă pe baza unui program dinainte stabilit de conducerea serviciului de resort al CJD și are ca scop principal responsabilizarea cetățenilor pentru a-și declara consumurile corecte la apă. O problemă importantă semnalată de directorul Serviciului, ing. Ioana Cristea, o reprezintă refuzul unor abonați de a permite accesul cititorilor pe proprietăți, acolo unde se găsesc, de regulă, aparatele care măsoară consumul apei.

 

Viață grea de cititor de apometre sau încasator

„Ne-am mobilizat. Ne-am făcut și un program. În afară de încasatorii noștri care fac citirile și încasează facturile, în localitățile pe care le administrăm, periodic sau cel puțin o dată pe an, uneori și de două ori pe an, facem echipe cu personalul TESA și mergem să facem citirile în localitățile respective. Aș putea să dau exemplu de acest gen de localități care au un oarecare impact, în sensul că au foarte mulți consumatori și atunci se simte și se vede diferența între ce declară și ce consumă. Pot fi și niște neglijențe din partea încasatorilor din localitățile respective. Este și reaua credință a consumatorilor, pentru că sunt și persoane care nu permit accesul în curte pentru citirea apometrului. Conform legii, partea de cămin unde avem apometrele trebuie să fie în curtea omului, la limita de proprietate, la cel puțin un metru. Am persoane care mi-au spus că, dacă încasatorul mai îndrăznește să intre la el în curte, nu știu ce o să li se întâmple. Lumea încă merge pe amenințări. Am avut situații în care am apelat chiar la poliția din localitate, la primari care au altă autoritate și pot colabora altfel cu locuitorii. Noi am ales ca încasatorii să fie din localitățile respective, pentru că îi cunosc pe oameni și comunică mai ușor cu ei”, ne-a precizat directorul SPJAC.