28.05.2020 09:39

Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului
Galerie foto

 


Cu adevărat mare este bucuria pe care o trăim în fiecare an, la 40 zile de la Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, în Joia din săptămâna a VI-a după Paști. Biserica Ortodoxă prăznuiește atunci Înălțarea Domnului nostru Iisus Hristos, cu trupul, la ceruri. Înălțarea cu trupul la cer a Mântuitorului nostru reprezintă în primul rând ridicarea firii umane la slava divină, la o demnitate și o cinste nemaiîntâlnite până atunci.

„Și cu milostivire înălțând firea noastră cea căzută ai pus-o să șadă împreună cu Tatăl”, se spune în Penticostar, iar Sfântul Ioan Gură de Aur spune că, prin Înălțarea lui Hristos, firea noastră umană „a trecut mai presus de îngeri, s-a înălțat peste arhangheli, peste heruvimi și serafimi, și nu s-a oprit până ce a șezut pe tronul lui Dumnezeu”.După învierea Sa din morți, Mântuitorul Iisus Hristos nu mai aparținea trupește vieții pământești. Trupul său, transfigurat, spiritualizat, îndumnezeit, era menit pentru o altă lume, pentru un alt plan de existență. Acum, Iisus trece cu trupul prin ușile încuiate, apare, dispare, se volatilizează.

Cu toate acestea, Iisus a mai rămas cu ucenicii săi vreme de 40 de zile, timp în care i-a convins de realitatea Învierii Sale și le-a dat ultimele sfaturi și îndemnuri. Totodată, le atrage atenția să nu plece la propovăduirea Evangheliei înainte de a primi “putere de sus”. Iar în a 40-a zi de la Înviere, Mântuitorul a ieșit cu apostolii, pe Muntele Măslinilor, și „ridicându-Și mâinile i-a binecuvântat și, în timp ce-i binecuvânta, S-a depărtat de ei și S-a înălțat la ceruri. Iar ei, închinându-I-se, s-au întors la Ierusalim cu bucurie” (Lc. 24, 50-52), unde, după ce și-a luat rămas bun și i-a binecuvântat, sub privirile lor s-a înălțat la ceruri într-un nor de lumină.

Apostolii știau prea bine că Hristos va rămâne să lucreze cu ei, în chip nevăzut, după cum le-a promis: ”Iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacurilor.” (Mt. 28, 20). Prin Duhul Sfânt, Mântuitorul este în comuniune cu noi, în orice vreme și pretutindeni.  Părintele Dumitru Stăniloae spune că Înălțarea a însemnat și înălțarea firii omenești la cer, căci Hristos este Unul din Treime și ca Om: "Ce-a însemnat propriu-zis înălțarea lui Hristos la cer nu putem ști. Ea nu a fost numai o intrare a trupului în lumina dumnezeiască nevăzută de ochii trupului, ca celelalte ascunderi după unele arătări, ci a fost o ridicare reală ca om peste planul din care se putea arăta oricând voia. El s-a înălțat cu umanitatea Sa la suprema îndumnezeire, deasupra spiritualității tuturor treptelor îngerești, ca să fie și ca Om la dreapta Tatălui".

Odată cu Înălțarea Domnului la ceruri, noi sărbătorim și Ziua Eroilor. În această zi, ne aducem aminte de toți cei care s-au jertfit pentru dreapta credință, pentru țară și pentru neamul românesc. Căci eroii neamului au murit încredințați că cine luptă pentru dreptate și libertate luptă pentru Dumnezeu, cine luptă și își apără familia, credința, legea, limba, luptă pentru adevăr și dreptate. De aceea, Biserica Ortodoxă se roagă în această zi pentru odihna eroilor cunoscuți și necunoscuți ai neamului românesc, le binecuvântează amintirea, le cântă veșnica pomenire și înalță rugăciuni către Dumnezeu ca sufletul lor nemuritor să aibă parte de fericire veșnică, fericire pentru acești eroi care datorită a căror jertfă, datorită a tot ce au făcut, noi ne bucurăm într-o țară liberă, demnă, unită. Suntem bucuroși că la praznicul Înălțării Domnului eroii și martirii neamului se bucură cu noi de acolo, din Împărăția Cerului.Nădăjduim ca lumina praznicului Înălțării Domnului să ne călăuzească pașii în această viață, ca mărturisitori ai lui Hristos. Să ne îndreptăm ochii sufletului nostru către bucuria Împărăției lui Dumnezeu, întrucât Înălțarea Domnului ne cheamă la speranță și iubire, la demnitate și sfințenie, ne îndeamnă pe fiecare dintre noi la la dobândirea gândului lui Hristos, dăruitor de pace și bucurie duhovnicească. 

Hristos S-a Înălțat!

Preot Mutu Gabriel