03.11.2017 00:10

Ina Stoica, târgovișteanca ce a evoluat în Liga Națională

Ina Stoica, târgovișteanca ce a evoluat în Liga Națională
Galerie foto

❚ ,,Am încercat o perioadă cu baschetul, dar nu m-a atras foarte mult. Handbalul, în schimb, a fost pentru mine un fel de dragoste la prima vedere, un impact care m-a dominat imediat. În paralel, pentru o perioadă foarte scurtă, am practicat și fotbalul” ❚ „De mică aveam un idol, Luminița Huțupan, și mi-am spus în gând să ajung să joc cu ea sau împotriva ei. Mi-am îndeplinit acest vis, când am evoluat cu Slatina în Liga Națională împotriva Oltchimului” ❚ ,,Timp de șase luni am evoluat accidentată, doar de dragul de a juca în Liga Națională. Mi s-a descoperit și o cangrenă acolo, iar doctorul m-a atenționat că se putea ajunge la amputarea piciorului, dacă aș mai fi stat maxim o lună” ❚ ,,Nu-mi venea să cred că nu mai pot să joc, eram debusolată. La îndrumarea domnului Harabagiu, în urmă cu șapte ani, am decis să mă apuc de arbitraj” ❚ „Din păcate, handbalul e neglijat la noi în oraș. Și eu m-am lovit de această problemă aici, când poate nu aveam bani nici pentru deplasări”

COSTIN MIHAI


,,Numele meu este Ina Stoica”, se recomandă cu o ușoară timiditate și întinde o mână de femeie puternică. Are 29 de ani, este arbitru de handbal și locuiește în Târgoviște, unde a și început să practice acest frumos sport, la CSȘ, cu Nadia Călinescu. ,,Am încercat o perioadă cu baschetul, dar nu m-a atras foarte mult. Handbalul, în schimb, a fost pentru mine un fel de dragoste la prima vedere, un impact care m-a dominat imediat. În paralel, pentru o perioadă foarte scurtă, am practicat și fotbalul, cu domnul Gheorghe Tzitzeclis. De mică aveam un idol, Luminița Huțupan, și mi-am spus în gând să ajung să joc cu ea sau împotriva ei. Mi-am îndeplinit acest vis, când am evoluat cu Slatina în Liga Națională împotriva Oltchimului”. Este una dintre foarte puținele dâmbovițence care au evoluat la nivelul primei ligi din handbalul românesc, fiind portar. ,,Nu mi-a plăcut niciodată să mă etalez, sunt o persoană modestă”.

Colegă de echipă cu Cristina Zamfir și Lucia Marin

Pe timpul liceului s-a transferat la Muntenia București, după care traseul sportiv a continuat la CSȘ Slatina, la recomandarea arbitrului internațional Robert Harabagiu. Echipă cu care a și promovat în Liga Națională, unde a evoluat un an, alături de Cristina Zamfir și Lucia Marin, până când o accidentare dureroasă i-a blocat ascensiunea. ,,Timp de șase luni am evoluat accidentată, doar de dragul de a juca în Liga Națională. A fost un risc foarte mare, până în momentul în care nu am mai putut să merg și am fost dusă de urgență la spital la Craiova. Mi s-a descoperit și o cangrenă acolo, iar doctorul m-a atenționat că se putea ajunge la amputarea piciorului, dacă aș mai fi stat maxim o lună. Am suferit o operație la tendonul lui Achile, însă pentru sport, pentru a juca și pentru a fi acolo sus, am făcut toate aceste sacrificii. Cum tendonul a fost dezlipit de os, plus că s-a descoperit și acea cangrenă, mi s-a transmis că e foarte periculos să mai continui cu handbalul de mare performanță”.

,,Mă bucur că sunt multe echipe de juniori, handbalul are nevoie de copii”

După o lungă perioadă de recuperare, în care s-a deplasat inclusiv în scaun cu rotile, Ina Stoica a revenit la handbal, dar nu ca sportiv, ci ca arbitru. ,,Nu-mi venea să cred că nu mai pot să joc, eram debusolată. La îndrumarea domnului Harabagiu, în urmă cu șapte ani, am decis să mă apuc de arbitraj. Inițial am fost pe Colegiul Dâmbovița, cu sediul la Moreni, și am făcut cuplu vreme de patru ani cu o altă târgovișteancă, Alina Mihai, tot o fostă handbalistă”. Rămasă fără partenera din același oraș, Ina s-a transferat pe Colegiul Argeș, unde formează o pereche cu Ionela Ghiță. ,,Îmi place mult arbitrajul, dovadă că vin gratis de câte ori sunt chemată la meciurile de la Târgoviște, din diverse competiții. Nu o să pot uita niciodată de unde am plecat. Din păcate, handbalul e neglijat la noi în oraș. Și eu m-am lovit de această problemă aici, când poate nu aveam bani nici pentru deplasări”. Ina arbitrează la nivel de juniori, unde baremul este de 100 lei, însă a fost și la jumătate, plus transport și masă. Turneele sunt mai avantajoase, unde prinde și câte trei-patru meciuri pe zi. ,,Mă bucur că sunt multe echipe de juniori, handbalul are nevoie de copii”.

Dorul de tată

Ina Stoica a intrat de cinci ani în învățământ, iar acum este profesor de educație fizică și sport la Școala Generală Cojasca. Nu ar putea trăi doar cu banii din arbitraj. Și-a pierdut tatăl la 18 ani, moment care a marcat-o puternic. ,,Foarte mult timp m-am simțit vinovată, pentru că în acea zi nu am putut ajunge acasă, de la București, să-mi mai văd o dată părintele. S-a dus strigându-mă pe mine, m-a marcat foarte puternic pierderea tatălui”, simte parcă nevoie să se descarce, iar ochii i se umezesc instantaneu. Ina Georgiana Stoica a plecat de jos și a ajuns să joace în Liga Națională de handbal, pentru ca la numai 21 de ani să abandoneze forțat cariera sportivă. Însă iubește așa de tare handbalul, încât s-a îndreptat către arbitraj. Oare câți mai iubesc handbalul în Târgoviște? Un sport care aici nu mai contează de decenii la un nivel important. Și pentru asta am ținut să vă prezentăm o poveste din handbal, povestea cu bucurii și dureri a Inei Stoica.