29.11.2021 00:20

În ziua Marii Uniri, mai dezuniți ca oricând!

În ziua Marii Uniri, mai dezuniți ca oricând!
Galerie foto

Orice ar spune unii, și fac vorbire despre „patrioții de serviciu”, sau mai exact, de „optimiștii păguboși”, sentimentul public covârșitor este că (și  sondajele o spun fără nici o îndoială) „țara merge într-o direcție greșită” și că „războiul româno-român” pare a nu se mai sfârși. Nu mai suntem „uniți în cuget și simțiri”, ca în acele ore astrale ale românității de la 1859 (prima unire a principatelor Valahiei Major/Țara Românească și Valahiei Minor/Moldova), și de la 1877 (dobândirea Independenței de stat), și de la 1 decembrie 1918 (desăvârșirea Marii Uniri).

Și nu pentru că românii nu ar mai fi în stare, nu, ci, pentru că așa-zisa „clasă politică” nu și-a dorit, și nici nu-și dorește, ca să fim, ca națiune, pe bună pace socială și, astfel, într-un efort comun, să săvârșim un ACT ISTORIC asemănător celui de acum 103 ani, luând seama că o mare bucată de pământ  se află încă înstrăinată – o Românie dincole de România -, și că, existențial, poporul a devenit o populație în marea ei majoritate adusă la sapă de lemn și la o halucinantă dezbinare morală și politică.

Și ar fi de neînțeles, dacă n-ar fi tragic, cum, la 32 de ani de la sângeroasa schimbare de destin național din decembrie 1989, cei pe care i-am cocoțat în vârful Puterii în stat (parlamentari, președinții republicii, guvernele) cu votul nostru, democratic, nu-i așa, și-au bătut cu sălbăticie joc de acest vot, văzându-și de propria lor bunăstare sfidătoare, și răspunzând cu penibilă obediență poftelor tâlhărești străine, fie de la Bruxelles, fie de la Washington, fie de la Berlin, și nu numai. Globalizarea a lovit România până-n viscere și românii nu mai cred că, vreodată, va mai fi pe harta politică a lumii România Mare.

Chiar dacă văd cum, de Ziua Națională a patriei, armata țării defilează mărit, pe sub și deasupra Arcului de Triumf care a fost ridicat întru cinstirea jertfei eroice, a neamului românesc din Primul Război Mondial, vărsându-și din belșug sângele pentru făurirea României Mari, din păcate, din ce în ce mai puțin românii știu ce simbolizează, iar cei mai mulți îl privesc ca un monument. Atât. E trist.

Și, totuși, dincolo de tristețe, există Speranță. În numele acestei Speranțe, la Ziua Națională a României îi îndemn pe cititorii noștri, și așa bine să facă toți românii, să-și ridice sus frunțile și să creadă într-un viitor mai bun al României eterne. Căci dacă speranță nu e, nimic nu e. Doar suntem trăitori în Grădina Maicii Domnului.

(N.B. Este de-a dreptul de neînțeles de ce Klaus Werner Iohannis s-a dat pierdut de la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată Zilei Naționale a patriei. Ce este de concluzionat? Că, pare-se, nu dă doi bani pe ziua asta, și ca atare, pe istoria poporului român pe care-l păstorește de șapte ani).

 

 

 

George Coandă