18.07.2014 00:11

In memoriam Mihail I. Vlad

In memoriam Mihail I. Vlad
Galerie foto

„Ce mult l-am iubit! Era un autodidact. Era făcut pentru literatură. Locuia la un etaj patru, într-o garsonieră din Micro VI. Toată camera era plină de cărți. Ploua pe ele! Blocul nu avea izolație deasupra! Ca să le mai ferească de apă, le băga în șifonier! Lângă haine. Avea mult mai multe cărți decât haine. De fapt, nu prea avea haine. Se „îmbrăca” doar cu cărți. Cărți scoase prin muncă, muncă mai ales nocturnă.

 

Umbla cu cărți românești pe la Chișinău, Cernăuți și Banatul Sârbesc. Era un fel de Badea Cârțan. Sub egida Editurii Macarie a scos zeci de cărți. Și eu am debutat datorită lui, cu volumul «Cupola de Veac», enciclopedie de poezii dedicată marelui poet național Mihai Eminescu. Trăia cu cărțile, se învelea cu ele! Era sărac, dar ducea cărți în toate zonele române ști de dincolo de granițe!

 

Originar era din Gura Văii (Gura Bărbulețului), unde avea o căsuță cu o singură cameră. Ținea mult la ea. Se îmbrăca neglijent. Nu ținea la aspectul lui. Ținea doar la cărți. Când a scos primul «Almanah Eminescu» a trăit momentul său de împlinire. Urma să scoată și al doilea volum. A rămas doar primul! Mihail Vlad era un țăran de sub Leaota. Aparent. Sub straiele neglijente (locuia singur!) ascundea o inimă mare. Știa tot ce înseamnă cultura dâmbovițeană.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Articolele sale din «Jurnal de Dâmbovița» erau rodul unei munci asidue. Când văd astăzi că redacția ziarului nu l-a uitat, și-l găsesc în chenarul celor duși în lumea celor drepți, mă bucur. Merită! Aceasta este dovada clară a faptului că există în Dâmbovița un ziar care nu-și uită colaboratorii nici după ce ei au plecat! Mihail I. Vlad a fost un fan al culturii.

 

Scria în «Poezia cetății»: «Același răsărit de soare,/ Distanța dintre noi să o micșoare.” Superb! Acum, când sfânta lui așezare împlinește 450 de ani de atestare documentară (Bărbulețu – 1574), mă întreb: Ce oare ar fi scris Mihail I. Vlad despre comuna sa?”

Vasile Neagu