01.04.2015 00:07

În Dâmbovița sunt 80 milioane de euro mai puțin pe POS Mediu 2

În Dâmbovița sunt 80 milioane de euro mai puțin pe POS Mediu 2
Galerie foto

❚ Necesarul județului pentru finalizarea lucrărilor de apă și canalizare este de 140 de milioane de euro, dar au fost alocați doar 60 milioane euro, o sumă insuficientă ❚ În aceste condiții, va avea loc o întâlnire urgentă în care conducerea județului și a CATD va trebui să repartizeze banii ❚ Vor avea prioritate comunele mari, se va ține cont de numărul de gospodării, iar cele care nu prind un loc pe POS 2 Mediu va trebui să apeleze la PNDR ❚ Localitățile enumerate de președintele CJD, Adrian Țuțuianu, ca având o șansă la primirea fondurilor pe POS 2 Mediu sunt: Răzvad, Dragomirești, Gura Ocniței, Băleni, Cornești, Potlogi, Tărtășești, Răcari, Petrești

VIOLETA STANCIU


 

Conducerea Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), împreună cu reprezentanții Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița SA, urmează să stabilească într-un timp foarte scurt localitățile care vor primi bani în cadrul Programului Operațional Sectorial POS 2 Mediu.

Deși fondurile necesare pentru finalizarea lucrărilor de apă și canalizare în tot județul se ridică la 140 milioane euro, propunerea financiară înaintată pentru a fi redistribuită unităților administrativ teritoriale pe POS Mediu 2 este de aproximativ 60 milioane euro.

 

Autoritățile, „forțate” să apeleze la prioritizări

Președintele CJD, Adrian Țuțuianu, îi asigură pe edilii dâmbovițeni că repartizarea banilor se va face după criterii strict obiective:

„Cine are alimentare cu apă și canalizare rezolvată peste 50% din localitate nu va intra pe POS 2 Mediu. Sunt niște criterii stabilite prin ghid. Prioritate vor avea localitățile mari. Mă refer la comune de tipul Răzvad, Dragomirești, Gura Ocniței, Băleni (care nu are nimic), Cornești, Potlogi, Tărtășești, Răcari, Petrești etc. Vom stabili această listă în limita a 60 milioane euro, cu o prioritizare care să țină cont de numărul de gospodării care pot fi deservite de aceste sisteme alimentare cu apă și canal. În luna aprilie, la Compania de Apă se va finaliza adjudecarea consultanței pentru 2014-2020. Vom invita la discuții primarii din localitățile care nu se încadrează în POS 2 Mediu ca să depună proiecte pe Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), fiindcă acolo găsesc soluții de finanțare”, a precizat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.