18.08.2017 00:18

"În 2018, cheltuielile cu salariile cresc cu 35%"


Galerie foto

❚ „Ministerul Muncii trebuia să stabilească o grilă salarială cum există în Învățământ, în Sănătate, la Poliție”, a arătat Gheorghe Tănase, liderul SAPL Dâmbovița

VIRGIL VOINESCU


Sindicatele privesc cu îndoială punerea în aplicare a Legii de salarizare în sistemul bugetar, spunând că ascunde în culise o problemă gravă privind cheltuielile de salarii. Liderul Sindicatului din Administrația Publică Locală (SAPL) Dâmbovița, Gheorghe Tănase, consideră că modul în care s-au fixat salariile în unitățile administrativ teritoriale este incorect fiind bazat pe posibilitățile bugetare, iar acest aspect va deveni vizibil pentru Ministerele Muncii și Finanțelor Publice, nu mai departe de 1 ianuarie 2018. „În mod practic, atât Ministerul Muncii cât și Ministerul de Finanțe vor constata că bugetul o să fie afectat pe cheltuieli de salarii, având în vedere că fiecare primărie și-a întocmit salariile pe o grilă personală în funcție de posibilitățile de susținere ale bugetelor. Finanțele Publice vor vedea atunci, la început de an, ianuarie 2018, că vor exista creșteri de poate 35%. Aceasta pentru că nu s-a realizat o grilă făcută ca și în alte sectoare bugetare. La 1 ianuarie, anul viitor, spunem noi, vor apărea la vedere neajunsurile”, ne-a declarat liderul Sindicatului din Administrația Publică Locală Dâmbovița.

„Fiecare primărie a aplicat coeficientul de creștere în funcție de buget”

Gheorghe Tănase a mai spus că la nivelul unităților administrativ teritoriale înscrise în SAPL Dâmbovița, coeficienții de creștere de salarii au fost între 1,16% și 2,50%, „fiecare primărie aplicând coeficientul în funcție de cum a putut să regleze bugetul său”.

„O comună ca Aninoasa sau ca Voinești nu poate fi comparată cu o comună ca Vlădenii sau Poiana, acestea din urmă având bugete mult mai mici. De aceea, din punctul nostru de vedere, Ministerul Muncii trebuia să stabilească o grilă salarială cum există în Învățământ, în Sănătate, la Poliție”, a arătat Gheorghe Tănase. „Cel mai mare salariu de la nivelul unităților administrativ teritoriale cuprinse în SAPL Dâmbovița este de 4350 lei și îl deține un secretar de primărie dintr-o Unitate Administrativ Teritorială (UAT) unde nu sunt probleme de buget”, a mai explicat liderul sindical. Dincolo de aceasta, a spus Gheorghe Tănase, sunt și salarii la nivel minim pe economie, 1450 lei, dar sunt posibilități ca un angajat să poată obține și ceva peste acesta, în funcție de performanță.