05.12.2014 00:15

În 2014: cele mai bune încasări la buget de la societățile în insolvență

În 2014: cele mai bune încasări la buget de la societățile în insolvență
Galerie foto

❚ România a devansat țări precum Cehia și Polonia ❚ Ec. Emilian Rusu susține totuși că lucrurile ar fi fost și mai bune dacă administrarea creditului fiscal ar fi rămas tot la Fisc, însă conform noii legi a insolvenței lichidatorii înlocuiesc administratorul ❚ În Dâmbovița, până luna trecută, 245 persoane juridice și 5 persoane fizice au deschis procedurile de insolvență

VIOLETA STANCIU


În 2014, România a avut cea mai bună rată de încasare a sumelor către bugetul de stat de la societățile aflate în insolvență, înaintea altor țări precum Polonia sau Cehia! Aceste informări au fost prezentate recent la Târgoviște, la Administrația Financiară Dâmbovița, instituție ce a găzduit un colocviu dedicat acestor practici.

La acesta au participat, alături de inspectorii fiscali, persoane abilitate să verifice societățile aflate în insolvență, respectiv lichidatori și administratori speciali.

„A fost o întâlnire care a durat timp de trei ore, la care au participat oaspeți de la București. Atunci s-au prezentat informații legate de faptul că România a avut această rată de încasare. Deși eu am mai spus, creditul fiscal trebuia să rămână tot la noi, să fie administrat de fisc și tot noi să recuperăm sumele la bugetul de stat. Dar asta este Legea insolvenței (Legea 85), nu avem ce face, ne supunem. Lichidatorii înlocuiesc administratorul și devin administrator special sau lichidator. Deci tot ce înseamnă cashflow, casă, trece prin pixul lor”, a explicat ec. Emilian Rusu, directorul Fiscului dâmbovițean.

Din punct de vedere al mențiunilor de deschidere a procedurii de insolvență, anul acesta, până în luna noiembrie, la nivelul județului Dâmbovița, potrivit datelor ORC, au intrat în insolvență 245 persoane juridice și 5 persoane fizice, față de 283 în aceeași perioadă a anului trecut. Noua lege a insolvenței (Legea 85/2014) stabile ște termene destul scurte și de clare, în așa fel încât o procedură de insolvență nu se poate întinde foarte mult în timp.