08.10.2021 00:20

Impactul pandemiei asupra asociațiilor europene (I)

Impactul pandemiei asupra asociațiilor europene (I)
Galerie foto

Săptămâna aceasta au fost prezentate la Bruxelles rezultatele sondajului de opinie referitor la activitatea federații europene. Organizat de EURACTIV, publicul țintă a fost conglomeratul de 3.000 de entități asociative prezente în capitala comunitară. Este prima analiză cantitativă și calitativă a activității de lobby european de la începerea pandemiei.

În media 8 persoane lucrează în fiecare birou european, ceea ce creează o piață de aproximativ 25.000 experți focalizați în interacțiunea cu instituțiile europene, dar și cu principalele capitale UE. Obiectivul acestora este clar: acces la factorii de decizie, impact asupra legislației și comunicarea permanentă cu organizațiile naționale sau corporațiile pe care le reprezintă la Bruxelles.

Desigur, criza pandemică a afectat puternic bugetele asociațiilor, două din trei organizații avânt veniturile reduse în ultimele 18 luni. Se vorbește tot mai mult, în acest context, de diversificarea surselor de venit. Alături de tradiționala cotizație anuală, se caută elemente de monetizare a raportelor științifice produse, a programelor de formare profesională sau chiar a organizării unor evenimente noi, de impact, în diverse sectoare precum cel al energiei, sănătății sau tehnologie.

(va urma)

 

Dan Luca