17.05.2022 00:20

Idei noi despre construcția europeană (II)

Idei noi despre construcția europeană (II)
Galerie foto

Ne întrebăm, desigur, cum este văzută dinspre Balcani ideea unei Political European Community. Mulți o vor vedea ca pe o birocratizare, chiar amânare, a aderării la UE. Experții susțin că însuși Parteneriatul Estic a fost o construcție pe aceeași linie... Să întrebăm ucrainienii sau moldovenii despre utilitatea unei astfel de cooperări. Să nu uităm însă și de Norvegia, Elveția și de – bineînțeles – Turcia.

Puțini își mai amintesc, dar la începutul anilor ’90, se vehicula ideea ca țările din Europa Centrală și de Est, proaspăt eliberate de jugul sovietic, să formeze doar ele o alianță, de genul UE2. Mă bucur foarte mult că nu s-a mers pe această idee, iar acum avem posibilitatea să unim continental prin intermediul unei singure Uniuni Europene.

Dezvoltările viitoare ne vor aduce cu siguranță în următoarele luni mai multe informații despre o Comunitatea Politică Europeană sau despre ce e nevoie să schimbăm la nivel instituțional pentru a avea o Europă mai eficientă. Conceptul autonomie strategice europene se accelerează și progresiv vom avea analize sectoriale de genul œcontribuția sectorului auto la o Uniunea mai puternicăœ. În acest context, cel mai probabil, se va relansa și mecanismul campionilor industriali europeni, pe un ax clasic de dezvoltare Franța-Germania, după modelul companiei aerospațiale Airbus.

Vom discuta tot mai mult despre sectoare strategice europene, fie ele sănătatea, lanțul de aprovizionare cu alimente, energia sau cooperarea la nivel de securitate și apărare. Vom începe conversații despre relaționările europene cu țări precum India sau cele din America de Sud. Totul este pragmatic, economic și politic.

Vom avea discuții picante, controversate probabil, despre energia nucleară și exploatarea gazelor de șist în Europa Centrală. Dar vom vorbi realist despre interesele naționale într-un ansambu bine articulat european.

 

 

Dan Luca