24.01.2016 23:13

"Iarna pe uliță", concurs la Văleni de Dâmbovița


Galerie foto

CORVIN DUMITRICĂ


„Iarna pe uliță” este numele unui concurs care se desfășoară de zeci de ani la Văleni de Dâmbovița. Ulițele acoperite de zăpadă se transformă în pârtie pentru sănii și boburi, iar copiii se prezintă la linia de start a competiției organizate de primărie și școala.

Cele două secțiuni ale concursului se adresează una fetelor, cealaltă băieților. Dacă cei mai mici au preferat săniile, cei mai mari și-au prezentat boburile moștenite din tată-n fiu, confecționate din lemn și metal, vechi și de 30 de ani. Competitorii se urcă într-un vârf de deal de unde alunecă aproape 200 de metri până la punctul de sosire, unde sunt cronometrați.

„Copiii și-au arătat măiestria în conducerea saniei sau a bobului, cel din urmă fiind confecționat de părinții celor mici. Dacă locuitorii din unele zone ale țări tremură doar la rostirea cuvântului zăpadă, pentru că le-a creat multe neplăceri, la noi iarna este un prilej numai bun pentru distracție și întrecere. An de an, organizăm concursul «iarna pe uliță» si este o mare bucurie pentru noi”, ne-a declarat Gheorge Lungu, primarul comunei Văleni de Dâmbovița.

Spectatorii - bunici și părinți - au strigat, au aplaudat și și-au încurajat copiii, aproape toți participând în copilărie și adolescență la concursul devenit tradițional. La sosire, concurenții au fost întâmpinați cu ceai cald și gogoși, iar la final cei mai buni au fost premiați, primind diplome și cupe, dar și invitația la următoarea ediție a concursului „Iarna pe uliță”.