04.09.2015 00:20

Hoții dau atacul în culturile de porumb

Hoții dau atacul în culturile de porumb
Galerie foto

❚ Oamenii sunt disperați că infractorii le-au călcat lanurile și spun nu au altă soluție decât să-și păzească noapte de noapte terenurile ❚ Ei susțin că cei mai mulți dintre hoți sunt romi, care vin cu căruțele și au asupra lor furci și seceri, fiind și deosebit de periculoși, dar și foarte bine organizați ❚ Unii „stau de șase”, alții fură și ceilalți încarcă ❚ Soluție pare să nu existe, atâta timp cât autoritățile nu organizează pânde colective, iar polițiștii nu-i pot aresta decât dacă infractorii sunt prinși în flagrant și, pe deasupra, la astfel de intervenții se pleacă doar după apelul la 112

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Sătenii din comunele limitrofe Târgoviștei stau de pază la culturile de porumb cu bâta și câinii, pentru a-și păzi recolta de hoți. Oamenii sunt disperați că infractorii le-au călcat lanurile și spun nu au altă soluție decât aceea de a sta la pândă în fiecare noapte.

Ei susțin că cei mai mulți dintre hoți sunt romi, foarte bine organizați, care vin cu căruțele și au asupra lor furci și seceri, fiind și deosebit de periculoși. Supărarea agricultorilor din Ulmi, de exemplu, este cu atât mai mare cu cât au investit bani și au muncit în groaznica arșiță a acestei veri, cu speranța de a recolta în această toamnă.

Producătorii (și nu hoții!)... cu mâinile legate

Agricultorii păgubiți ne-au declarat că problema pazei ar trebui să fie gestionată de autoritățile locale la care plătesc taxe și impozite. Acestea ar trebui să organizeze pânde colective, pentru a-i descuraja pe hoții care și-au împărțit „atribuțiile”, astfel că în timp ce unii păzesc sau „stau de șase”, alții fură, iar ceilalți încarcă. Totodată, ei cred că patrularea polițiștilor i-ar mai descuraja pe hoți. Însă agenții de ordine nu îi pot aresta decât dacă-i prind în flagrant, iar la astfel de intervenții se pleacă doar la apelul venit prin Serviciul Unic de Urgență 112.

Specialiștii în agricultură ne-au confirmat că temperaturile caniculare din acest an și lipsa ploilor au făcut ca porumbul să fie compromis mai mult de jumătate, iar agricultorii din comunele limitrofe Târgoviștei ne-au mărturisit oftând că bruma de recoltă ce se va face riscă să ajungă în hambarele hoților.