26.11.2015 00:19

Handicapați ai istoriei?

Handicapați ai istoriei?
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Speriat de nu știu ce stafii ale trecutului recent al poporului român, domnului premier Dacian Cioloș i-a venit așa, deodată, ideea care ține, cred eu, de faimosul proces de reformare a „clasei politice” să-și pună miniștrii să dea cu subsemnatul și pe cuvânt de onoare că, printre altele, n-au fost comuniști.

Asta mi-a adus aminte de zgomotoasa „condamnare a comunismului”, emisă de fostul președinte al Republicii, dumnealui Traian Băsescu, sub cupola Parlamentului, fără să se fi uitat în propria biografie. Sau, șmecher cum îi este firea, știa că acea condamnare este aiureală, că de fapt aruncă anatema pe ceva ce nu se făurise nicăieri pe Terra, nici măcar în URSS. Așa că, privind astfel lucrurile, a avut conștiința nebântuită de niciun spasm de remușcare. Istoria deja a început să facă necesarele analize și să tragă primele concluzii. Firave încă, dar care – pentru cei cu mintea limpede și nebântuită de sindromul oportunismului – sunt clarificatoare. Comunismul este o utopie. Și dacă este o utopie, aduce a vis care, la prima cântare a cocoșilor, dispare ca puful de păpădie. În România – ca să rămânem în ograda mioritică – societatea instaurată după alungarea de pe tron a regelui Mihai I de către I.V. Stalin, cu interesata blagoslovire (un geopolitic ok) a Marilor Puteri democratice occidentale, a mărșăluit cu două viteze: una bolșevic stalinistă (de la abdicare până în 1964) și o alta socialist-ceaușistă, de voluntarism dictatorial (1964-1989), cu un debut de liberalizare supravegheată.

De fapt, se vorbea de „construcția socialismului”, abia după aceea urmând a prinde viață „visul de aur al omenirii”/comunismul. Așadar, în România nici vorbă de „orânduire comunistă”. Condițiile pentru făurirea unei astfel de orânduiri – cum se spunea – nu „erau coapte”. Cum nimeni pe planetă nu ajunsese în comunism, nici în România, deci se pune întrebarea firească ce l-a condamnat Traian Băsescu pe la începutul domniei sale cotroceniste care, nu o dată, a avut răbufniri bolșevice. Vă spun eu: o formă fără fond. A se condamna zelatorii bolșevizați este necesar a se face. În numele adevărului. Și a eliberării istoriei noastre recente de fantasmele stalinismului criminal. A se condamna erorile ceaușismului, de asemenea, este o necesitate a cunoașterii unui tip de societate care ne-a condiționat destinul un sfert de veac. Se cere, însă, o analiză sine ira et studio. Fără patimă și răfuială premeditată. Adevărul – există acest risc – va fi ascuns de răzbunarea oportunistă. A fi fost posesorul unui carnet roșu (fie membru de partid, fie membru utecist) nu înseamnă a fi fost un criminal bolșevic sau un turnător securist ori un obedient fără scrupule.

Ceea ce cere Dacian Cioloș miniștrilor săi, așa cum a fost și „condamnarea comunismului” în „Casa Poporului” aduce, fără niciun dubiu, a bolșevism sadea. Este un virus de care, în România, nu se scapă ușor. Este nevoie de o vaccinare masivă cu bună credință și bun simț. Trebuie să ne împăcăm cu noi înșine și cu propriul nostru destin! Altminteri vom fi niște handicapați ai istoriei.