27.10.2015 00:19

Haida-ha! Dă mai tare muzica!

Haida-ha! Dă mai tare muzica!
Galerie foto

TEODOR VASILIU


Dintre expresiile românești care-mi plac la nebunie, amintesc doar trei: „te uiți ca găina-n lemne”, „dansezi ca surda în horă” și „te miști ca ochiul mortului”. Când premierul a apelat ieri la o zicere de-asta populară, cel vizat a sărit de-ai fi zis c-a fost atacată baza din Deveselu.

Nevinovata vorbă românească „dansezi ca surda-n horă” l-a iritat atât de tare pe președintele tuturor românilor, Werner, ca și cum ar fi fost amenințat. Nici vorbă de-așa ceva! Într-o viață normală, trebuie să mai avem și umor. Eu nu știu cât de bun dansator e domnul Iohannis, dar dacă dansează cum vorbește, sunt precis că n-aude muzica. Adicătelea se vede cu ochiul liber că nu prea ține ritmul cu toți cei dimprejurul lui.

Dacă ar fi s-o punem de-o analiză pașnică și o comparație cu ce se-ntâmplă în mahalaua politică românească, ar trebui să acceptăm că n-a fost o greșeală de cartonaș roșu! Mă gândesc, de ce nu, și la hora salariilor în care cei mulți dansează într-un fel, cu pașii dictați de leafa minimă, și la hora lefegiilor demnitari, care sar cu ‘jde pași înainte, niciununapoi. Adică să nu fi înțeles românul Werner cât de mizere sunt lefurile în țara lui, și la bugetarii de rând, și la mai toate firmele private, de-a iscălit de-a surda salariile nesimțite unor politicieni de vârf? Pe măsură ce caut scuze la încruntăturile românului Werner, realizez că expresia cu surda e lipită de el ca marca de scrisoare. Păi uitați-vă care sunt problemele din ultimul timp pe care le bagă-n seamă președintele românilor de pretutindeni și veți pricepe cât de surd e dansul în care se târâie marea majoritate a populației.

Personal, n-am nimic de-mpărțit cu domnu’Werner, dar vă spun drept ca la frații mei că am și eu părerea, că-i total surd. Să nu auzi cam cum o duc cei mai mulți dintre români? E posibil, când toate vacanțele, nu puține, ți le-ai făcut în afară. Păi cum se numește asta? Nu (ab)surditate? Răspunsurile „surdului” la conferințele de presă, inclusiv la cea de ieri, sunt de un comic asemănător cu răspunsurile din bancurile de pe vremuri de la Radio Erevan. El, Werner, știe că vrea doar trei lucruri: Guvernul lui, demisia lui Ponta și, mai nou, demisia lui Oprea. Dar de demisia domniei sale, pe motiv de surzenie la nevoile neamului, ce părere aveți? Că domnia sa a rămas bouche-bé, vorba neamțului, când a fost întrebat dacă ar demisiona într-o situație asemănătoare cu cea a lui Oprea. Răspunsul s-a potrivit ca pasul surdei în horă. Și chiar dacă încercăm să zâmbim într-un pamflet, vă spun că nu vreau să-l iau în derâdere pe președintele meu, dar ieșirile lui publice sunt de un umor savuros. De râs cu lacrimi.

Se spune că până și pe consilierii lui Werner îi ia somnul pe la întâlnirile oficiale, dar el crede că „amicii” dorm în pauza întâlnirilor. Mai lipsea să emită un hă-hă-hă și-ai fi jurat că dansează ca Băsescu! Până la urmă, dacă-i chiar așa de înciudat pe Victora ș, n-are decât să se mediteze la dans! Aud că astăzi se va întâlni cu Victor și-i dau un sfat: să-și pună pe „lăutari” să cânte mai tare, ca să țină pasu’ cu Victoraș. Că circul ăsta politic trebuie să se sfârșească într-un fel, să nu-i prindă hora Unirii, la 1 Decembrie, cu pași diferiți. Nu de alta, dar mă tem că iarna asta grea de s-anunță s-ar putea să aducă alte schimbări decât cele la care vizează intens, din prima zi de mandat, românul Werner.

Uitați-vă la ce se întâmplă în jurul țării și faceți pașii cei mai potriviți, să nu-i călcați pe bombeu pe unii de-ar putea să dea cu bombardeaua! N-ar strica să evitați dansurile „in-sti-tu-țio-nal com-ple-xe”, dacă nu știți să le jucați. Haida-ha! Dă mai tare muzica!