26.10.2017 00:18

Guvernul vrea să stopeze "migrația creierelor"

Guvernul vrea să stopeze
Galerie foto

❚ Potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia, nivelul maxim al plafoanelor diferă în funcție de activitățile prestate, de funcții sau grade, însă cea mai mare sumă acordată este de 50 euro pe oră, iar cea mai mică este de 15 euro pe oră

ANA MARIA POPESCU


Vești bune pentru finanțarea activității de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică! Guvernul a aprobat majorarea plafoanelor în baza cărora se calculează costurile salariale directe la contractele de finanțare încheiate din fonduri publice pentru activitatea de cercetare și dezvoltare. Potrivit deputatului PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia, nivelul maxim al plafoanelor diferă în funcție de activitățile prestate, de funcții sau grade, însă cea mai mare sumă acordată este de 50 euro pe oră, iar cea mai mică este de 15 euro pe oră. Parlamentarul Partidului Social Democrat Dâmbovița, Claudia Gilia, susține că s-a luat această decizie de creștere a plafoanelor în baza cărora se stabilesc salariile din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării pentru a se stopa stopa „migrația creierelor” din România către alte state unde salarizarea este mult mai bună.

„Nivelul maxim al acestor plafoane a fost stabilit astfel, 50 euro pe oră pentru activități care presupun nivel înalt al creativității sau experiență și abilități de conducere sau de management. Se acordă pentru funcțiile sau gradele profesionale de cercetător științific gradele I și II (CS I și II), inginer de dezvoltare tehnologică gradele I și II (IDT I și II), profesor universitar, conferențiar universitar, director, membru în echipa de management pe funcțiile definite în cererea de finanțare. 35 euro pe oră pentru activități care presupun cunoașterea aprofundată a metodelor de analiză și sinteză, precum și abilități de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcțiile sau gradele profesionale de CS III, CS, IDT III, IDT, lector universitar, asistent universitar, șef program sau proiect, responsabil juridic, tehnic, achiziții, financiar proiect. 25 euro pe oră pentru activități care presupun cunoașterea metodelor de analiză și sinteză și a metodologiilor cercetării, precum și abilități de utilizare a acestora. Se acordă pentru funcțiile sau gradele de asistent cercetare, doctorand, masterand. 15 euro pe oră pentru activități-suport. Se acordă pentru funcțiile sau gradele profesionale de tehnician treptele I, II, III și stagiar (TI, II, III, TS), student etc. Pentru primele două categorii de activități se cer studii superioare, în timp ce ultima permite și absolvirea doar de studii medii. Aplicarea măsurilor propuse nu implică alocații bugetare suplimentare, întrucât plățile se vor efectua în limita bugetelor programelor de cercetare atât pentru contractele în curs de derulare, cât și pentru cele care urmează să fie lansate. Actul normativ a fost necesar din mai multe motive, pentru tratarea unitară a salarizării specialiștilor care activează în cadrul planurilor, programelor și proiectelor CDI, scăderea diferențelor salariale dintre cercetătorii români și colegii lor din Uniunea Europeană pentru niveluri similare de competență, pentru implementarea obiectivelor Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014-2020 și ale Programului de guvernare. Efectele avute în vedere de Guvern sunt diminuarea fenomenului de ”migrare a creierelor” către țări cu o salarizare mai bună pentru cercetători, dar și încurajarea tuturor companiilor care au ca obiect de activitate CDI să participe în competițiile naționale și internaționale pentru proiecte specifice, asigurându- se, astfel, creșterea competitivității economiei românești prin CDI”, a subliniat deputatul PSD de Dâmbovița, Claudia Gilia.