21.05.2020 09:05

"Guvernul Orban se împrumută mult și la dobânzi foarte mari"


Galerie foto

Guvernul Orban se împrumută nepermis de mult în condițiile în care România va trece printr-o criză economică fără precedent! Este semnalul de alarmă pe care îl trage președintele PRO România Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu care spune că actualii guvernanți îndatorează țara la niște dobânzi exorbitante în comparație cu țările din Uniunea Europeană, și chiar cu vecinii noștri, care se împrumută la dobânzi foarte mici. Liderul PRO România Dâmbovița estimează că numai în acest an împrumuturile României vor ajunge la 12-13 miliarde de euro.   

„Agenția de rating Bloomberg a anunțat zilele trecute că estul Europei se îndreaptă către cea mai mare criză economică de la căderea comunismului. Am trăit, unii dintre noi, perioada 1990-2000 și cred că ne aducem foarte bine aminte cam ce situații dramatice au existat în plan economic și social. Constatăm că și acum Guvernul Orban- Cîțu împrumută, în luna mai, 3,3 miliarde de euro. Este un nou record pentru o ieșire pe piețele externe, dar la dobânzi foarte mari. Vă reamintesc că, în luna ianuarie, Guvernul a mai împrumutat de pe piețele externe 3 miliarde de euro. Deci avem 6,3 miliarde de euro împrumutați depășindu-se plafonul deja stabilit prin legea bugetului de stat în anul 2020.

Și atenție, suntem în luna mai! Cel mai probabil împrumuturile vor ajunge acolo unde estimăm noi, la 12-13 miliarde de euro. În ceea ce privește dobânda la care România se împrumută este una foarte mare, de 4,83%, deci aproape 5% în timp ce țări precum Grecia care a avut probleme economice grave anii trecuți se împrumută la 2,05%, Ungaria la 2,49%, Polonia la 1,46%, Cehia la 1,28%,  Portugalia 0,27%, Bulgaria, vecina noastră 0,2%, Belgia 0,14%,  Austria 0,05%, Franța 0,06%. D-ul Cîțu continuă politica guvernelor PSD - Dragnea de îndatorare a țării. În anul 2019, Orban și Câțu ne spuneau cât de rău este că se împrumută PSD. Constatăm că astăzi și pentru PNL se împrumută la fel, iar situația datoriei externe este dramatică”, a declarat președintele PRO România Dâmbovița, Adrian Țuțuianu la ultima conferință de presă online din această săptămână.