20.12.2013 08:19

Guvernul mondial nu va mai fi o utopie!

Guvernul mondial nu va mai fi o utopie!
Galerie foto

dr. DAN LUCA


În contextul crizei și a multiplelor provocări cu care se confruntă lumea de astăzi, recent, deputații europeni au semnalat nevoia urgentă de a înființa o adunare parlamentară în cadrul Organizației Națiunilor Unite. „O Adunare Parlamentară a Organizației Națiunilor Unite este o componentă vitală pentru a consolida legitimitatea democratică a Organizației Națiunilor Unite”, declara eurodeputatul Jo Leinen, în timpul unei conferințe internaționale organizate pe 17 octombrie.

 

Atât Leinen cât și liderul ALDE, Graham Watson au susținut această inițiativă din 2007. Începând cu 1990 au existat multe apeluri de reformare a ONU, dar există puține demersuri clare în acest sens, din lipsa consensului. În prezent, cetățenii sunt doar indirect reprezentați în Adunarea Generală a ONU de către guvernele lor. Ca rezultat, voturile exprimate nu reflectă în mod adecvat spectrul politic care există la nivel național, inclusiv când vine vorba de opoziție.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Într-un mesaj emis cu ocazia conferinței de la Bruxelles, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a subliniat sprijinul de lungă durată pentru propunere. „Parlamentul European poate servi drept model pentru modul în care Adunarea Parlamentară a ONU s-ar putea dezvolta în timp.

 

Ceea ce a început o dată ca un organism consultativ compus din parlamentari naționali este un legislativ ales în mod direct astăzi”, spunea Schulz. Conferința a sugerat că „un organism democratic global de reprezentanți aleși” ar trebui să fie stabilit „pentru a aduce guvernarea globală în urmărirea post-2015 a obiectivelor de dezvoltare” mai aproape de cetățeni.

 

Probabil generația noastră va merge spre un Guvern european, dar generația copiilor noștri va avea misiunea democratizării unei guvernări globale. Cred că globalizarea o cere. Sunt probleme precum: încălzirea globală, foametea, sărăcia etc, care nu se pot soluționa prin implicarea individuală a statelor, ci doar prin conciliere și cooperare.

 

De asemenea, în dezbaterile legate de contextul economic actual, este foarte des folosit termenul de liberalizare a comerțului sau a liberului schimb. Luând în calcul toate acestea, globalizarea nu trebuie privită ca fiind un generator de efecte negative. E foarte adevărat, din ce în ce mai mult iese în evidență lipsa reglementărilor extinse dincolo de granițele statelor-națiune, respectiv dincolo de legislația europeană, pentru că o serie largă de activități se situează pe o scală și un orizont mult mai mari.

 

Sunt diverse mesaje, extremiste chiar, care interpretează greșit această orientare, considerând-o o intenție a unor lideri de a monopoliza puterea. Vor fi mereu țări care vor decide la nivel mondial, dar nu cred că trebuie să gândim atât de departe!

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.