06.07.2020 00:16

"Guvernul a făcut dreptate salariaților din industria de apărare"


Galerie foto

❚ „Neaducem aminte de accidentele care au fost prin societățile care lucrează cu pulberi și explozibili, care manipulează și execută muniție. Noi nu eram incluși în Legea 263 privind reducerea vârstei de pensionare, în conformitate cu contribuția, deci la 25 de ani de cotizație să existe o reducere de 13 ani, și era o mare nedreptate, inechitate între anumite categorii”, a declarat Constantin Bucuroiu

 

VIOLETA STANCIU


Se pot pensiona cu 13 ani mai devreme! Salariații din industria de armament vor beneficia de recunoașterea condițiilor speciale de muncă și de flexibilizarea vârstei de pensionare! Este vorba de angajații care lucrează la fabricarea și manipularea nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negere, pulberilor fără fum, a produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, la fabricarea munițiilor și a elementelor de muniție, lista domeniilor fiind mult mai lungă. Președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni ne-a declarat că, după 10 ani de zbatere, Guvernul Orban a făcut dreptate salariaților din industria de apărare, prin modificarea Legii 263 din 2010”. ,,Pentru salariații noștri acest lucru înseamnă o întronare a drepturilor care timp de 20 de ani nu au fost acordate pentru că oamenii din industria de apărare, știm foarte bine, au lucrat în condiții speciale în toată această perioadă... Ne aducem aminte de accidentele care au fost prin societățile care lucrează cu pulberi și explozibili, care manipulează și execută muniție. Noi nu eram incluși în Legea 263 privind reducerea vârstei de pensionare, în conformitate cu contribuția, deci la 25 de ani de cotizație să existe o reducere de 13 ani, și era o mare nedreptate, inechitate între anumite categorii. S-a făcut această dreptate și eu felicit Guvernul Orban că a avut curajul să facă acest lucru, felicit și sindicatele din industria de apărare pentru că în toată perioada aceasta nu au cedat niciun moment și să știți că au trecut prin momente de promisiuni care nu au fost ținute, salariații atunci au reacționat în mod negativ la adresa sindicatelor spunând că «nu sunteți în stare, nu v-ați bătut suficient pentru noi, nu ne-ați obținut drepturile». Acum acest lucru s-a făcut prin Guvernul Orban care a avut curajul de a îndrepta acest lucru. Noi din 2001 am cerut permanent modificarea legii privind condițiile speciale și deosebite în cadrul societăților din industria de apărare care manipulează și lucrează cu pulberi și explozibil. Este un lucru deosebit de important pentru foarte mulți salariați și este o dreptate care se face. Alianța Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică felicită Guvernul Orban pentru curajul pe care l-a avut pentru a merge mai departe și a duce la bun sfârșit acest lucru, dar în același timp și zbaterea unui deputat care a arătat că se poate, când politicul dorește... Este vorba de Florin Roman, din județul Alba, cu care nu am nici în clin nici în mânecă, dar care a fost foarte implicat în chestia asta și a avut dorința s-o ducă până la capăt și s-o vedem aplicată. Pentru noi acest lucru înseamnă foarte mult”, a punctat Constantin Bucuroiu.

„ASIAA... nu se oprește aici”

După această primă victorie obținută, soldată cu dreptatea făcută celor care lucrează cu produse deosebit de periculoase, sindicatele din industria de apărare se pregătesc să obțină drepturi similare și pentru alte categorii de salariați care lucrează în condiții grele. „Nu înseamnă că ASIAA se oprește aici... Mai avem foarte multe lucruri de rezolvat, legislativ, avem modificarea Legii 232, dar mai avem de modificat și Legea 262, legea industriei de apărare... Nu ne oprim aici, mergem mai departe și chemăm toți politicienii care vor să ne sprijine, ca noi, industria de apărare să rezolvăm toate aceste probleme și să intrăm într-o normalitate. De asemenea cerem Guvernului Orban să fie la fel de receptiv cum a fost până acum alături de dorințele salariaților din industria de apărare în conformitate cu legile țării... Acum vrem să inițiem un proiect și pentru restul salariaților din industria de apărare, pentru că nu numai cel care a lucrat direct cu explozibilul a fost pus în pericol. Dacă ne aducem aminte, la Zărnești când s-a întâmplat incidentul în care au murit peste 39 de oameni și peste 130 au fost răniți acolo nu a fost numai manevrare de pulberi și explozibil... Să ne amintim de incidentele de la Făgăraș unde au murit, iarăși, foarte mulți oameni, de la Cugir. Să ne gândim și la cele de tehnică militară, la Automecanica Moreni, unde în urma testelor mașinilor au murit mulți salariați pe pistele de încercări, pentru că acolo testezi un produs nou. Deci vrem să îndreptăm lucrurile și pentru acești salariați și să venim cu o modificare a legii de a li se acorda o reducere la vârsta standard de pensionare. Pentru cei în cauza de acum se reduce vârsta standard de pensionare cu 13 ani atât la femei cât și la bărbați, la o cotizare de 25 de ani în condițiile respective. Acum vreau să vă spun că inițiem o altă solicitare pentru restul salariaților, care și ei au lucrat în condiții deosebite, pentru o reducere a vârstei de pensionare cu 8 ani, în condițiile prevăzute de lege, și ne referim la diverse presaje, tratamente termice, galvanizări, suduri în spații închise. Deci lucrăm și la acest lucru”, ne-a declarat liderul de sindicat de la Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.