20.06.2016 00:25

Grindină distrugătoare la Lungulețu

Grindină distrugătoare la Lungulețu
Galerie foto

❚ Pentru a înființa culturi, foarte mulți țărani s-au împrumutat la bănci, iar acum nu sunt siguri că vor putea restitui banii. De vreun câștig nici nu-și mai pun problema! ❚ Oamenii spun că grindina de anul acesta a fost fără precedent ❚ „Din păcate, veniturile nu ne permit să asigurăm culturile și în astfel de situații avem foarte mult de suferit”, se plâng legumicultorii

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Zeci de hectare de culturi cu ceapă, varză, pepeni și cartofi din comuna Lungulețu au fost distruse în totalitate de grindina care s-a abătut asupra comunei. Legumicultorii se uită cu durere la rămășițele culturilor de pe ogoare și spun că anul acesta a fost mai dezastruos ca niciodată. Pentru a înființa culturi, foarte mulți țărani au făcut împrumuturi în bănci, iar acum nu mai pot recupera nimic din ceea ce au cultivat.

„Efectiv am îngropat banii în pământ”

● „Într-o jumătate de oră am rămas fără culturi. Am investit degeaba. Suntem împrumutați la bănci, nu avem de unde să mai plătim ratele. Suntem terminați.” ● „Nu mai recuperăm nimic. Am investit foarte mulți bani și muncă, iar grindina ne-a distrus tot. În toată comuna sunt zeci de hectare distruse aproape în totalitate. Cultivarea legumelor este principala noastră sursă de venit. Nu știu ce o să ne mai facem. Efectiv am îngropat banii în pământ.” ● „Au mai fost calamități, dar ca acum niciodată. Aveam culturi foarte frumoase și speram ca anul acesta să reușim să câștigăm și noi ceva bani, dar s-a distrus tot. Așa grindină nu am văzut niciodată.” ● „Am făcut împrumut la bancă de 6.000 de lei ca să pot să lucrez pământul. Toți banii i-am cheltuit pe o singură suprafață de teren. Nu cred că mai recuperez nici jumătate din ce am investit. Din păcate, veniturile nu ne permit să asigurăm culturile și în astfel de situații avem foarte mult de suferit.”

La orizont: scumpirea produselor și invazia importurilor

Oamenii spun că au mai fost calamități și în anii trecuți, însă grindina de anul acesta a fost una fără precedent, iar culturile au fost compromise aproape în totalitate. Pentru că recolta nu va mai fi la fel de bună ca în anii anteriori, legumicultorii nu exclud o scumpire a produselor și invadarea piețelor cu produse din import.